Glejte na primer tega kontroverznega italijanskega poslovneža _______ _______, o katerem vsi govorijo. Mož je kontroverznost na dveh nogah, homo controversus, kontroverznosti ga spremljajo tudi, ko gre na stranišče. Dnevnik ni ne prvi ne edini pisal o njem: največji absurd celotne zgodbe je v tem, da je ta časopis samo povzel to, kar o kontroverznih poslih in o še bolj kontroverznem zasebnem življenju gospoda _______ pišejo vsi italijanski časopisi. Ali, natančneje, le del tega.

Afera, v kateri so _______ zasačili pri sumljivih poslih s premierjem ene od članic Evropske unije, namreč ni njegova edina "telefonska afera". Italijanski mediji so tako pred kratkim objavili tudi opolzke telefonske pogovore kontroverznega _______ _______ z neko drago prostitutko. To seveda sploh ne bi bil problem, če kontroverzni _______ ne bi bil poročen. Oziroma bo vsaj še nekaj časa, glede na to, da je njegova soproga pred nekaj meseci zahtevala ločitev, saj jo je prevaral z neko komaj polnoletno manekenko. Kontroverznega _______ zdaj poleg ločitvenega postopka čaka še sojenje v Bariju, kjer bo nastopil kot priča v procesu proti zvodniku, ki mu je posredoval drage prostitutke.

Spolno življenje kontroverznega italijanskega poslovneža _______ _______ sicer za bralce niti ne bi bilo zanimivo, če ne bi bilo njegovih nenavadnih poslov, zaradi katerih je sploh postal priljubljeni junak družabnih rubrik o škandalih. Dobro, po odločitvi ljubljanskega okrožnega sodišča se na primer ne sme pisati, da je _______ opeharil Slovence, ko se je s slovenskim premierjem Borutom Pahorjem dogovoril za vlaganje milijona evrov, potem pa dogovor izigral in se izgovarjal na finančno krizo - boste razumeli, zakaj ne smem pisati o podrobnostih - ne vem pa, ali smem pisati, kakšne izkušnje s sumljivimi posli kontroverznega _______ imajo drugi, ki niso - kot Slovenci - pod nadzorom sodnice Katarine Novšak Kaplan.

Na primer prav Italijani, ki o tem vsak dan berejo v časopisih. Še od tiste davne afere, ko je pobasal ogromno denarja ob gradnji velike stanovanjske četrti v Milanu, katere financiranje ni bilo nikoli pojasnjeno, saj je njegovo ime iz dokumentacije, ki se je založila v labirintu sumljivih off-shore podjetij, preprosto izginilo. Tako nekako, saj ste razumeli, kot v tem besedilu.

Podobne metode je uporabljal tudi pozneje, ko je ustanavljal raznorazna podjetja za raznorazne stvari in pred pravosodnimi organi vsako sled prikril z zapletenimi mrežami holdingov in transakcij. Čeprav je vsakomur v Italiji jasno, da _______ _______ ni samo kontroverzen, ampak tudi skrajno sumljiv poslovnež, pa zaradi tega italijanskim sodiščem, vsaj zaenkrat, ostajajo samo njegove zveze s prostitutkami. Vendar jim na kraj pameti ne pade, da bi novinarjem prepovedali pisati o njem. V tako imenovanem civiliziranem svetu namreč ne smeš za nekoga meni nič tebi nič napisati, da je kontroverzen prevarant, a - za razliko od Slovenije - ne zaradi tega, ker moraš najprej dokazati, da je kontroverzen, temveč zato, ker moraš dokazati, da je prevarant.

Italijanski novinarji recimo gospoda _______ zlahka imenujejo ne samo kontroverzen, ampak tudi primitiven in neotesan. Poglejte primer: preveril sem slovenske spletne strani in vidim, da tam, za razliko od italijanskih medijev, skoraj nihče ni pisal o škandalu, ki ga je povzročil kontroverzni _______ _______, ko se je spomladi pogovarjal s slovenskim premierjem o vlaganjih v slovenske banke. _______ je premierju pol ure govoril o bankah, ki jih je v Sloveniji kupil italijanski Unicredit, dokler mu gostitelj ni diskretno omenil, da on ni slovenski premier in da nista v Sloveniji, ampak na - Hrvaškem. _______ se je namreč pogovarjal s hrvaškim premierjem Sanaderjem, a ni vedel ne kje je, ne s kom se pogovarja.

Morda je, konec koncev, vse to mogoče, ker je kontroverzni poslovnež, o katerem pišem, hkrati tudi italijanski premier, ki si lahko v poslovnem, političnem, zasebnem in spolnem življenju privošči vse, le novinarjem ne more prepovedati, da ga ne bi omenjali. Celo kadar pišejo, da je premier _______ neotesani ignorant, ki ne loči Hrvaške in Slovenije, prevarant, ki je Pahorja opeharil, ko mu je obljubil milijon evrov za slovensko manjšino v Italiji, ali perverznež, ki ženo vara s petdeset let mlajšo manekenko in na svojem posestvu organizira orgije z dragimi prostitutkami.

Paradoks je toliko večji, ker je kontroverzni italijanski premier _______, večinski lastnik finančne korporacije Fininvest, bančniško-zavarovalniškega giganta Mediolanum in nogometnega kluba Milan, tudi lastnik treh najbolj gledanih italijanskih zasebnih televizij. Saj ne, da se ne trudi: premierski položaj je izkoristil, da je državno RAI očistil svojih kritikov, uspelo mu je doseči celo sodno prepoved objave kompromitirajočih fotografij orgij v njegovem bazenu z golim premierjem ene izmed članic EU, a to, o čemer sanja že leta, mu je za zdaj uspelo le v Sloveniji: da sodišče časopisu prepove kakršno koli omembo kontroverznih italijanskih poslovnežev.