Štiridesetletna učiteljica, ki živi v teksaškem San Antoniu, je za "kivije" nastopila na maratonu na OI v Atenah leta 2004, kjer je vpisala 51. čas, in lani v Pekingu, ko je bila 35., čeprav je obakrat članica novozelandske reprezentance postala šele naknadno.

Po poročilih novozelandskih spletnih medijev je Hunter-Galvanova sploh prva športnica Nove Zelandije, ki so ji dokazali zlorabo prepovedane snovi, hormona eritropoetina. Zadnji dopinški škandal, v katerega je bil vpleten športnik te otoške države, se je zgodil pred 11 leti, ko so uporabo prepovedanih anaboličnih steroidov dokazali v Rusiji rojenemu Denisu Petouchinskemu.

Tekačica, mati štirih otrok, ki se je preselila iz Nove Zelandije v ZDA še kot najstnica zaradi športne štipendije, je bila pozitivna ob nenapovedanem testu 23. marca letos, pozitivna pa je bila tudi na B-testu. Pozneje je priznala, da je EPO letos vzela trikrat, zadnjo dozo le tri dneve pred testom, z jemanjem dopinga pa je prenehala zaradi stranskih učinkov, glavobolov in slabosti.