Svetovno prvenstvo v judu v Rotterdamu, ki je leta 2005 gostil že evropsko prvenstvo v tem športu, se za slovensko izbrano vrsto ni začelo najboljše. Potem ko je brez uvrstitve že v sredo ostal Roki Drakšič (do 66 kg), sta se mu danes na seznamu poražencev pridružila še Nareksova in Jereb. Delno so za hiter konec slovenskih borb kriva tudi nova pravila, ki omogočajo napredovanje skozi repasaž šele od četrtfinala naprej.

Prvi je drugi dan prvenstva nastopil Jereb in vknjižil prvo zmago v slovenskem kimonu. V prvem krogu je bil z iponom (10:0) po dobrih treh minutah boljši od Iranca Alija Malomata. Jereb je povedel po poldrugi minuti in nato le še stopnjeval ritem in minuto in dvajset sekund pred koncem zmagal z drugim vazarijem (10:0). V nadaljevanju ga je čakal "stari znanec" Razvozov iz Izraela, ki je v medsebojnih obračunih že vodil z 2:1. Tokrat je bil na blazini še tretjič v karieri boljši od varovanca Olge Štirbe in je po zgolj 40 sekundah borbe dokaj gladko napredoval v četrtfinale.

"Saj ne vem, kako naj komentiram svoj nastop. V prvi borbi je vse šlo, kot je treba, nato pa sem očitno imel preveč dober občutek. Nisem se dovolj gibal in ko sem končno prijel gard, bi moral stopiti v napad takoj, ne pa, da sem počakal dve sekundi, kar je nasprotnik izkoristil in me presenetil z metom. Na tleh nisem bil povsem prepričan, da je bil met res za ipon, lahko bi bil namreč tudi za vazari, a sodnik je dosodil zmago Izraelcu. Žal mi je, da je šlo tako hitro, razočaranje je veliko. Drugo leto bo boljše," je po tekmi dejal Jereb, ki si bo zdaj privoščil nekaj oddiha, med drugim se bo najverjetneje odpravil tudi deskat na Portugalsko.

Poraz v prvem krogu pa je doletel "čudežno deklico evropskih prvenstev" Petro Nareks. Judoistka celjskega Sankakuja, ki ima v svoji domači vitrini šest kolajn s prvenstev stare celine, pa se na "svetovnem tatamiju" ne znajde najboljše. Danes je v prvem krogu morala priznati premoč zelo dobro pripravljeni Kitajki Hongmei He. Nareksova je hitro dobila kazen, Kitajka je povedla z 1:0 po dveh minutah, nato povišala prednost na polovici borbe, po slabih dveh minutah do konca tekme pa je vodila že s 3:0. Nareksova je poskušala, a čas se je iztekel in Žalčanka je sklonjene glave zapustila blazino.

"Žreb ni pomemben, čeprav je bil težek. Če hočeš biti najboljši, moraš premagati vse. Kitajka je bila danes boljša in če si boljši, zmagaš. Poznala sem njeno tehniko, skušala sem se boriti, a bi morala biti bolj agresivna. Na začetku sem se v borbo podala nekoliko z rezervo in hitro pričela zaostajati. Žal je na koncu zmanjkalo časa in tekmovanja je zame konec," pa je po borbi na robu solz povedala Nareksova.

V petek bosta na tatamije v dvorani Ahoy stopila Urška Žolnir (do 63 kg) in Aljaž Sedej (do 81 kg), v soboto Raša Sraka Vuković (do 70 kg), v nedeljo pa še Lucija Polavder (nad 78 kg).