Krovna judo zveza se je že pred časom zavedla, da mora ta tradicionalno vzhodnjaški šport nekoliko spremeniti in ga približati običajnemu gledalcu, ki mnogokrat izrazov koka, juka, šido, vazari, ipon in podobnih sploh ni razumel, kaj šele vedel, kako do njih pride. Deloma se je spremenilo tudi točkovanje, ki bi naj bilo zdaj bolj razumljivo in lažje berljivo s semaforja (npr.: 100:10). Vsak met sodniki ocenijo, borci in borke pa se borijo za ipon, vazari in juko, saj so najnižjo možno prednost koko z zadnjimi spremembami ukinili.

Koka šteje tri točke, juka pet, vazari sedem in ipon deset, na semaforju pa so bili meti prikazani takole: ipon kot 1000, vazari kot 100, juka kot 10 in koka kot 1, po novem pa je ipon na semaforju prikazan kot 100, vazari kot 10 in juka kot 1, medtem ko koka več ne obstaja. Že same spremembe v točkovanju vnašajo zmedo v sistem, kaj šele vse druge novosti, ki so jih pripravili v IJF in EJU.

Po novem ni več prve kazni šida, oziroma ta šteje šele, ko je dosojen drugič. Po novem ni več roba blazine v širini pol metra, kjer se borca še lahko borita, ampak akcija poteka, dokler se eden od tekmovalcev dotika tekmovalnega polja, ki je zdaj enotne barve. Po novem se je potrebno za pravico do repasaža ob morebitnem porazu v nadaljevanju prebiti vsaj do četrtfinala (prej je borec, ki je lahko izgubil že prvi dvoboj napredoval vse do brona, če se je le njegov nasprotnik, ki ga je premagal uvodoma, v nadaljevanju prebil dovolj visoko, zdaj pa mora premagati vsaj dva nasprotnika oziroma celo tri, če je število tekmovalcev večje). Novosti so prisotne tudi zato, da je tekmovanje bolj zanimivo in da poteka hitreje ter da sodniki, ki so prej sodili po cele dneve, zaradi utrujenosti ne delajo več toliko napak, saj je tekmovanje končano prej.

Vendar pa novosti niso po godu vsem, predvsem pa ne tekmovalcem, ki so precej zmedeni, saj si sodniki spremembe razlagajo vsak po svoje. Prva žrtev novosti je bil v slovenski ekipi prvi dan svetovnega prvenstva Roki Drakšič, ki je sprva izgubljal, nato povedel, pa spet izgubljal in tako naprej. Sodnik je dosodil kar nekaj kazni, tekmovalca pa sta se le spogledovala, na koncu pa je krajšo potegnil Drakšič, ki se je poslovil že po prvem krogu oziroma po šestih minutah in pol na blazinah. Pet minut traja redni del borbe, dvoboj v podaljšku za zlato točko pa po novem zgolj tri (prej prav tako pet minut). Sodnik je v tej borbi veliko večkrat dosodil kazen kot pa dejansko akcijo oziroma napad tekmovalca.

"Nekateri bodo rekli, da so spremembe dobre in na nas pokazali s prstom, da ne podpiramo sprememb, ampak če te v naš šport vnašajo le zmedo, potem bolj škodijo, kot koristijo. Komaj se navadiš nanje, pa si spet izmislijo nekaj novega," je dejal selektor moškega dela ekipe Gregor Brod. "Ne vem, kaj naj si mislim, res ne. Zdi se mi, da so vsi zmedeni. Tako sodniki kot tudi tekmovalci, kaj šele gledalci. Svetovno prvenstvo ne more biti poligon za preizkušanje novosti, to bi morali početi na tekmah svetovnega pokala ali na tekmah nižjega ranga," pa je dodal trener Marjan Fabjan.

Tudi tekmovalci niso bili najbolj navdušeni nad spremembami. "Res je, da se tekmovanje odvija bolj hitro in da ne traja ves dan, ampak ob slabem žrebu lahko dobiš prvega ali drugega nosilca in se posloviš od tekmovanja. Prej si vsaj imel možnost napredovati preko repasaža, zdaj pa to skoraj ne gre več," je dejala Raša Sraka, ki bo na blazine v Rotterdamu stopila v soboto. "Sodniške odločitve so bile vedno lahko tudi sporne, še bolj sporne pa so postale zdaj, ko se neprestano spreminjajo. Ne govorim, da je težava v sodnikih in sojenju, ampak nekatere novosti so res preveč drastične," pa je povedal osmoljenec prvega dne Drakšič.

Ena od novosti, ki pa še ni povsem v veljavi, je tudi ta, da trenerji svojih varovancev naj ne bi več bodrili neposredno ob blazinah, če pa že, pa bi morali biti iz spoštovanja do juda oblečeni v elegantno obleko s kravato in ne več v trenerke, kot je bilo to v navadi doslej. Tudi na žrebu naj bi bili vsi prisotni opravljeni v elegantno opravo, pa čeprav na žrebu razen trenerjev in vodstva IJF in EJU ni prisoten nihče drug. Predsednik IJF Marius Vizer je tako v torek zvečer pred pričetkom SP že "bentil" na nekatere predstavnike slovenske izbrane vrste, ki so na žreb po svoji dobri navadi prišli v športnih oblačilih ...