"O natančnem številu trenutno ne morem govoriti, vendar smo v zadnjih nekaj mesecih prejeli lepo število prijav. Takšni prodajalci so tu in tam kar vsiljivo vstopali v hiše in z izgovorom, da želijo vodo, izkoriščali trenutno odsotnost gostiteljev ter jim izmaknili to in ono, največkrat denar in plačilne kartice," pripoveduje Robert Perc iz krške policijske uprave.

Najbolj svež primer so zabeležili v ponedeljek, ko sta ženski srednjih let v naselju Cirnik v brežiški občini poskušali starejši domačinki prodati medicinske pripomočke, pri čemer sta se celo predstavljali kot delavki ministrstva za zdravje. Zdravstvene pripomočke sta ponujali po ceni 200 evrov. Ker gospodinja pri sebi ni imela tolikšne vsote, sta se ženski z obljubo, da se vrneta, odpeljali, nezaupljiva gostiteljica pa je o dogodku obvestila policiste ter jim neželeni gostji podrobno opisala. Zanimivo je, da sta se "delavki našega zdravstvenega ministrstva" naokrog prevažali z mazdo tujih registrskih oznak.

"Na splošno velja, da je večina teh prodajalcev tujcev. Največkrat prodajajo cenene ponaredke sicer iskanih tehničnih predmetov, med njimi tudi motorne žage, za katere seveda ne izdajo ne računa ne garancijskega lista. V drugo skrajnost gredo prodajalci medicinskih pripomočkov, ki izdelke ponujajo, da ne rečem vsiljujejo, po zelo visokih cenah," o izkušnjah letošnjega poletja govori Perc in omeni še en povsem svež primer. Pred dvema dnevoma je neznanka močnejše postave, stara okoli 50 let in s hrvaškim naglasom, neki Sevničanki prodala namizni prt za ceno 170 evrov ter ji med tem, ko je ta stopila v sosednji prostor po denar, iz torbice izmaknila denarnico z dokumenti, karticami in nekaj denarja.

"Vsaka prodaja na domu resda še ne pomeni poskusa goljufije oziroma kaznivega dejanja, je pa dobro od prodajalcev zahtevati osebne podatke, račun, pogodbo in garancijski list. Za hitrejšo in lažjo preiskavo ob nespodobnih vrstah prodaje so dobrodošli podatki o vozilu, s katerim so se pripeljali, tablici, kam so se odpeljali ter osebni opis. Ljudem v vsakem primeru svetujemo, da tujcev ne spuščajo v hišo ali stanovanje, zlasti ne, če so ti vsiljivi oziroma kako drugače zbujajo neprijeten občutek. Ob takšnih obiskih teh oseb vsekakor ne gre puščati brez nadzora," svetujejo na krški policijski upravi.