Tako se glasi najbolj črn med verjetnimi scenariji pričakovane jesenske in zimske epidemije nove gripe v ZDA, zapisan v poročilu, ki ga je po julijskem naročilu predsednika Baracka Obame pripravil svet znanstvenih in tehnoloških svetovalcev.

Priprave na učenje na domu

Številke se zdijo zelo visoke, vendar, za primerjavo, tudi za običajno gripo vsako leto umre približno 30.000 do 40.000 Američanov, večinoma zaradi kombinacije z drugimi boleznimi, večina žrtev pa je starejša od 65 let. "Ne gre za to, da je novi virus bolj smrtonosen od drugih virusov gripe, pač pa naj bi okužil več ljudi, po drugi strani pa je manj ljudi proti njemu imuno," so v poročilu opozorili trije sopredsedujoči svetu.

Poročilo kot eno največjih težav omenja dobavo cepiva, saj naj bi gripa v večjem obsegu izbruhnila septembra kmalu po začetku šolskega leta, medtem ko naj bi bilo cepivo v večjih količinah na razpolago šele sredi oktobra, ko naj bi bila epidemija že na vrhuncu.

Strokovnjaki predsedniku predlagajo, naj imenuje enega človeka, najbolje kar svetovalca za domovinsko varnost, na čelo ukrepov, med katerimi so hitrejša proizvodnja cepiva, sestava načrtov za ukrepanje na vseh ravneh, učinkovito sledenje širjenja gripe ter ukrepi za zaščito najbolj izpostavljenih skupin. Ministrstvo za šolstvo je denimo že pozvalo k pripravi programov učenja na domu, ker pričakujejo, da bo mnogo obolelih študentov, ki sodijo v tvegano skupino, ostalo doma. Eno od priporočil proti širjenju so tudi bolj ohlapna pravila delodajalcev pri izostankih z delovnega mesta, da se ljudje ne bi počutili primorani hoditi v službo, če se počutijo slabo.

Opozorilo izpred štirih let

Vprašanje gripe ima tudi politične razsežnosti. Orkan Katrina, ki je pred skoraj natanko štirimi leti povzročil povodenj v New Orleansu in okolici ter na katerega se je vlada odzvala z zamudo, čeprav je bila katastrofa predvidljiva, je pokazal, kako velike so lahko posledice neukrepanja tudi na politični ravni. Pri pripravi ukrepov zdaj sodeluje praktično vsa vlada. "Gripa H1N1 lahko potencialno vpliva na prav vse vidike našega življenja, od ekonomije do nacionalne varnosti in do šolskega sistema. Gripe morda ni mogoče ustaviti, lahko pa z dobrimi in učinkovitimi pripravami zmanjšamo število resno obolelih," je dejala ministrica za domovinsko varnost Janet Napolitano.

Učenje na fiasku iz leta 1976

Priprave na epidemijo temeljijo na dveh večjih izkušnjah z gripo v zadnjem stoletju. Po spomladanskem izbruhu leta 1918, ki ga niso vzeli dovolj resno, je sledila pandemija, ki je v naslednjem letu po vsem svetu vzela od 40 milijonov do 100 milijonov življenj. Druga izkušnja je fiasko iz leta 1976, ko so z ukrepi pretiravali in po nekaj primerih nove gripe med vojaki v New Jerseyju cepili 45 milijonov Američanov, ne da bi opazili širjenje izbruha.

Nova gripa je izbruhnila aprila letos v Mehiki in se hitro razširila po vsem svetu, tako da je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) po dveh mesecih razglasila najvišjo, šesto stopnjo opozorila pred pandemijo. WHO zdaj vse države poziva, naj se pripravijo na nov večji izbruh, potem ko je od spomladi umrlo več kot 2500 ljudi, virus pa se je izkazal za precej bolj nalezljivega od običajnega. Največ smrtnih žrtev je v Latinski Ameriki, v ZDA pa je doslej umrlo približno petsto ljudi.