GLASBA

Ljubljana

Kombinat

Koncert pevskega zbora. Dirigirala bo Mateja Mauri. Kombinatke so se zbrale na na dan upora, 27. aprila 2008, in ustanovile ženski pevski zbor. Okoli 40 jih je, prihajajo z vseh koncev Slovenije, združuje pa jih vera v skupne vrednote: pogum, srčnost, solidarnost in tovarištvo. S pesmijo želijo ohranjati spomin na revolucije širom sveta, na ljudi, ki so trdno verjeli v pravičnost in svobodo, na tiste, ki so dvignili svoj glas in žrtvovali svoja življenja, da bi svet postal boljši. Kombinatke v izvirnih jezikih prepevajo uporniške pesmi z vsega sveta in trdno verjamejo, da kritična misel lahko vzklije le iz uporne drže. Njihovi koncerti so tako rekoč hommage vsem velikim uporniškim duhovom človeške zgodovine. Odkar je pred dobrim letom garažni pevski zbor Kombinat začel prepevati, se je njegova ideja uporniškega izročila bliskovito razširila po vsej Sloveniji. Mednarodni festival Mladi levi 2009. Trg Osvobodilne fronte. Ob 20. uri.

Kristina Svabova (kitara), Jiri Lukes (harmonika)

Koncert klasične glasbe. Vstop prost. V okviru Poletja v stari Ljubljani - Evropsko glasbeno poletje 2009. Cerkev sv. Florijana. Ob 20.30.

Bratko Bibič

Etno alternativni koncert. Harmonikar Bratko Bibič aka Bridko Bebič je v letu 2007 koncertno posnel svoje novejše skladbe in priredbe starejših skladb v izvedbi razširjene orkestrske zasedbe. Polovico enajstčlanskega orkestra je sestavljala njegova domača skupina The Madleys (ali po domače: Zmešani venčki), drugo polovico skupina mladih švicarskih glasbenic in glasbenikov Raemschfaedra (ali po domače: Regrat), kot tretja, individualna gostja pa je nastopila kanadska eufonistka Shirley A. Hofmann. Bibič je s tem projektom tudi nadaljeval in nadgradil svoj predhodni glasbeni angažma z večjimi zasedbami, začenši z Vrnitvijo na kraj zločina 2: Sloga na Dvoru (Kino Dvor, Ljubljana 2003), Na domačem vrtu 3 (Menza pri koritu, Ljubljana 2004) in Utrinki z domačega vrta (multimedijski koncertni dogodek, Hotel Mons - Plečnikova dvorana, Ljubljana 2006). V Švici je bil projekt izveden avgusta 2007, najprej akustično v okviru festivala klasične glasbe Klassische Musikfestwochen Saas Fe v farni cerkvi Saas Fe, nato pa v okviru mednarodnega festivala Alpentoene, Altdorf, ki ga je posnel in predvajal tudi švicarski radio (DRS2). V Sloveniji, kjer je namesto Shirley A. Hofmann igral pozavnist Uroš Polanc, je bil projekt v sicer enaki zasedbi izveden oktobra 2007 na koncertu v Cankarjevem domu (Linhartova dvorana, abonma Radikal šik) pod naslovom Bridko Bebič & Taveseli pradolenjski Švicarji. V Sloveniji bo album dostopen prek ploščarne in domače strani Jazz & Blues ter na promocijskih nastopih Bratka Bibiča & The Madleys. Koncertni program ohranja kompozicijsko kompleksnost, izpostavlja vlogo in kreativnost individualnih instrumentacij ter, ne nazadnje, povečuje prostor individualnim in skupinskim improvizacijam. Vsebuje gradivo CD-albuma Dobri duh iz zelenega gozda, dodaja nove skladbe B. Bibiča in vključuje živo instrumentalno-vokalno igro s soundtrackoma elektronske priredbe pritrkovanja zvonov z naslovom Komu zvoni drugič? (soavtorstvo B. Bibiča in Alda Ivančića) ter Bibičeve skladbe Slovenec sem... ali: Petelinje, za katero je napisal tudi besedilo, iz gledališke predstave Slovenec Slovenca gor postavi (Mare Bulc, Maska & SNG Drama 2008). Koncertni program bodo izvajali Bratko Bibič (harmonika, vokal) & The Madleys Sextet: Matjaž Sekne (violina, viola), Vasko Atanasovski (saksofoni, flavta, vokal), Uroš Polanc (pozavna), Boštjan Gombač (klarinet, piščali, vokal) in Marjan Stanič (bobni, tolkala). Vstop prost. Trnfest 2009. KUD Franceta Prešerna. Ob 20.30.

Ali Shanti & Ganga

DJ program. Ali Shanti (Iran Atomic Psy), Ganga (Iran Atomic Psy). Vstop prost. Trnfest 2009. KUD Franceta Prešerna. Ob 22.30.

Postojna

Tomaž Nedoh s skupino Kombo Zlatka Kaučiča

Jazz koncert. Tomaž Nedoh, akademski glasbenik ter profesor saksofona, bo predstavil skladbe, ki so nastale v obdobju zadnjih petih let in jih je mogoče najti tudi na albumu Bonaca. Skladbe spadajo v različne podzvrsti, ki niso komercialno usmerjene, namen predstavitve albuma pa so dvigovanje kvalitete in spodbujanje zavesti učenja instrumentov oziroma glasbe kot tudi spodbujanje igranja na instrument oziroma ukvarjanje z glasbo v kakršnem koli smislu. Ker večina ljudi ob besedi saksofon najprej pomisli na altovski saksofon, ki je najbolj razpoznaven med saksofoni, želi Tomaž Nedoh s tem projektom izvajati skladbe poleg že omenjenega tudi s sopranskim saksofonom in tega približati in promovirati v širši javnosti. Kombo Zlatka Kaučiča sestavljajo mladi glasbeniki iz vse Slovenije, učenci priznanega tolkalca, bobnarja, skladatelja in glasbenega pedagoga Zlatka Kaučiča. Šola in zasedba z imenom Kombo, ki deluje v okviru društva Zvočni izviri in v kateri se izobražujejo mladi bobnarji, tolkalci, basisti, kitaristi in klaviaturist, deluje po posebnem programu. Kaučič ga je priredil posebej za svoje varovance, z glavnim namenom - ustvarjati glasbo zunaj klišejev sodobne popularne produkcije in na oder pripeljati spontanost, kreativnost in čistost glasbe. Intenzivni program združuje tehniko, improvizacijo, igranje avtorske glasbe, osvajanje koncepta harmonije ter skupinsko delo v zasedbah Komba A in B. Glasba, ki nastaja, je kreativna glasba, ki teži k multidirekcionalnosti (zmožnosti obvladovanja vseh glasbenih jezikov), če bi jo želeli opredeliti, pa bi jo lahko umestili v področje jazza in etna, z občasnimi glasbenimi vložki iz slovenskega tradicionalnega repertoarja. Festival Zmaj 'ma mlade. Primorka. Ob 21. uri.

ODER

Ljubljana

Peter Iljič Čajkovski: Jevgenij Onjegin (opera)

Libreto Peter Iljič Čajkovski in  Konstantin Shilovsky, zasnovan po pesnitvi Aleksandra Puškina. Dirigiral bo Aleksander Vedernikov. Režija in scenografija Dmitrij Černjakov. Vodja zbora Valerij Borisov. Nastopil bo Akademski državni Bolšoj teater iz Rusije. Predstava je v ruskem jeziku s slovenskimi in angleškimi nadnapisi. Traja dve uri in 45 minut ter ima en odmor. Vstopnice 59, 74 in 84 evrov. Festival Ljubljana. Cankarjev dom. Ob 20. uri.

Komedija pod zvezdami: Jamski človek

Besedilo Rob Becker. Režija Nataša Barbara Gračner. Igra Uroš Fürst. Produkcija Gustav film in Theater Mogul. Svetovni komični fenomen, ki je s 500 ponovitvami tudi v Sloveniji porušil vse rekorde. Več kot 150.000 nasmejanih gledalcev že ve, da so odnosi med spoloma komedija, čeprav se največkrat ne zdijo prav nič smešni. Vstopnice od 13 do 18 evrov. Festival Ljubljana V sodelovanju Siti Teater in Gustav film. Križanke. Ob 21. uri.

Ptuj

Leticija in luštrek

Avtor Peter Shaffer. Režija Peter Srpčič. Igrajo Violeta Tomič, Alja Kapun in Gregor Geč. Produkcija Mestno gledališče Ptuj. Ptujski grad. Ob 21. uri.

Ruše

Izbrisani 2

Komedija. Produkcija Boom teater. Nastopili bodo Konrad Pižorn - Kondi, Alenka Kozolc, Miki Bubulj, Ranko Babić. Festival Letni oder Ruše 2009. Glavni oder - letno gledališče. Ob 20. uri.

Murska Sobota

Transitory Option

Plesna predstava. Koreografija Liz King. Nastopila bosta Claire Granier, Tomas Danielis. Glasba Soundcollage. Odrska postavitev in luč Manfred Biskup. Produkcija D.ID (Dance Identity Production). Izhajajoč iz motiva vzorcev predestinacije - vnaprejšnje določitve človekovega bivanja se na fiktivno pokrajino umeščata dve plešoči telesi, ki nas s kopičenjem spomina in navezovanjem na povsem nov in spremenjen čas uvajata v novonastalo hiperrealno srečanje med realnostjo in fikcijo. S tem, ko izvajajo simulacijo izvirnega, ustvarjajo novo resničnost in pri tem modificirajo ustaljene vzorce ter postajajo neka povsem nova različica njih samih. Z učinki, ki jih prispevajo simulacijske preobrazbe, poskušajo kritično preizprašati zmuzljivo definiranje resničnega in ponarejenega, dejanskega in namišljenega. Projekt je rekonstrukcijska pasaža ustvarjalnega repertoarja zadnjih 20 let Liz King, ki se je s pridobljenimi praksami novih tehnik srečala z dvema plesalcema novodobne generacije in z njima utelesila ter pospešila časovni proces. Festival Front@. Telovadnica Osnovne šole I. Ob 20.30.

Look At Them Now!

Plesna predstava. Koncept in nastop Unicorn (Alexander Deutinger & Marta Navaridas). Mentorica Irene Schaltegger. Glasba Lee Hazelwood, Vincent Gallo, Johannes Brahms, Pascal Gaigne, CAN. Skupina Unicorn se v Look at them now! skozi koreografske procese sooča in pogaja s splošno sprejetimi vzorci človeškega vedenja. Zanimanje skupine se usmerja predvsem k preizpraševanju sočasnega tolmačenja besedil in giba, kjer se osredotočajo na raziskovanje manipulativnih form gibanja v razmerju do besedila in obratno. V predstavi Look at them now! poskušajo vplivati na percepcijo gibanja z izgovorjenimi besedami, katerih zvočni izvor ni povsem znan - njihov govorec je prikrit in glas prihaja nekje iz ozadja ter izvira iz nekega nevidnega/nedosegljivega prostora. Look at them now! ima močan pečat relacije dveh, medsebojno nasprotno diametralnih plati absurda - pola opazovanja in pola biti opazovan. Ustvarjalce je navdihnil kratki eksperimentalni film The Perfect Human Jorgena Letha, uprizoritev pa koncipira predvsem vzporednice, ki nastajajo v poteku vsakdanjih obredov, kot je na primer odhajanje v živalski vrt ali odpravljanje na gledališko predstavo. Igralce, tako imenovane človeške odrske živali, medtem ko opravljajo odrska dejanja, sočasno spremlja komentatorski glas eksperta, deklariranega kot zakriti glas indikatorja strokovne (ne)oporečnosti. Neposreden spoj besedila in fizičnih akcij se oblikuje kot konceptualna provokacija, ki preizkuša gledalčevo labilnost pri oblikovanju njegovih osebnih stališč in hipnega spreminjanja odzivov na dani dogodek. Po končanem nastopu bo na prizorišču potekal pogovor o predstavi, ki ga bo moderirala Jedrt J. Furlan. Festival Front@. Telovadnica Osnovne šole I. Ob 21.30.

RAZSTAVE

Bled

Razstava grafičnih del Salvadorja Dalija

Na tokratni razstavi je prvič v Sloveniji na ogled več kot 200 grafičnih listov iz dveh najobsežnejših Dalijevih grafičnih opusov - Biblie Sacre in Božanske komedije. V Dalijevem obsežnem opusu, slikarskem, oblikovalskem in celo kiparskem, predstavlja grafika tisto področje njegovega ustvarjanja, ki je njegovo umetnost približala širšemu krogu občinstva. Njegov grafični opus je zelo obsežen (več kot 1700 grafičnih del) ter ustvarjen v različnih grafičnih tehnikah - jedkanici, gravuri, lesorezu, litografiji in mešani tehniki. Dalijeva grafična dela so večinoma nastajala v serijah in izhajala v grafičnih mapah, grafika pa je bila za Dalija tudi odlična priložnost za ilustriranje literarnih del, ki so mu bila posebno blizu ali pa si jih je želel likovno komentirati ter jih po svoje nadgraditi. V grafičnem opusu si je lahko dovolil tudi več liričnosti in nežnosti, ki presenečata ob nekaterih skoraj grotesknih in brutalnih izvedbah. Biblia Sacra in Božanska komedija sta že kot literarni deli izjemno kompleksni in sta neizčrpen vir vedno novih razlag ter komentarjev, zato ne preseneča, da je Dali hotel tudi sam dodati svojevrsten komentar tema velikima deloma literarne zgodovine v obliki ilustracij. S tem je obema deloma podelil svojevrstno nadgradnjo, ki pa razumevanja teksta ne olajšuje, temveč ga dodatno zapleta. Dalijeve ilustracije za Biblio Sacro sestavlja 105 litografij, narejenih po originalnih gvaših, ki veljajo za najobsežnejše objavljeno Dalijevo delo. Avtor je delo ustvarjal med letoma 1963 in 1969, naročnik pa je bil Dalijev prijatelj in pokrovitelj Giuseppe Albertto, ki si je zadal nalogo, da bo umetnika pripeljal k bogu in s študijem Biblie tudi nazaj v zavetje katoliške cerkve. Ilustracije temeljijo na široki raznolikosti podob, osnovanih na krščanski ikonografiji, pa tudi na ikonografiji klasične mitologije. Ob natančnejšem pregledu del je zelo očitna Dalijeva spontanost pri ustvarjanju ilustracij, saj je uporabil posebno tehniko - buletizem, lasten izum, pri katerem je arkebuzo (vrsto starinske pištole) natlačil s kapsulami, napolnjenimi z barvo, in jih izstrelil na prazen papir, učinke, to je spontane packe, pa je nato vključil v ilustracije, ki jih spremljajo tudi tekstovni izseki iz Stare in Nove zaveze. Nekaj povsem drugega pa ga je gnalo v raziskovanje Dantejevega sveta in njegove Božanske komedije, saj se je več desetletij ukvarjal s tem srednjeveškim literarnim genijem. In ko ga je italijanska vlada leta 1950 ob sedemstoti obletnici Dantejevega rojstva najela, da za posebno izdajo Božanske komedije priskrbi ilustracije, je izdal, da to delo zrcali njegov lastni duhovni razvoj, kasneje pa je kontroverzno izjavil, da Komedije ni nikoli bral. Za ilustracije Komedije je Dali med letoma 1950 in 1952 ustvaril 101 akvarel, delo pa je izšlo v Parizu v šestih knjigah, najprej Raj, potem pa še Vice in Pekel, za katerega je bilo največ zanimanja. Izdanih je bilo 4798 knjig, skupaj s serijami grafik brez teksta. Luksuznim triintridesetim knjigam so bili dodani nekateri od originalnih akvarelov, zato jih je danes praktično nemogoče izslediti. Na razstavi bodo na ogled grafični listi iz francoske izdaje. Na ogled do 15. novembra. Galerija Deva Puri. Pristava, Bled.

Velenje

Jelka Reichman - 70 let

Pregledna razstava ilustracij znane in priljubljene slovenske akademske slikarke in ilustratorke ter letošnje dobitnice Župančičeve nagrade za življenjsko delo. Na ogled do 18. septembra. Knjižnica Velenje.

DRUGI DOGODKI

Ljubljana

Slavnostni večer s pisateljem Borisom Pahorjem

Ob izidu Pahorjevega Izbranega dela in ob pisateljevem visokem življenjskem jubileju, 96. rojstnem dnevu, bodo v Cankarjevem domu pripravili slavnostni večer. Boris Pahor, kronist dvajsetega stoletja, kakor se izpisuje skozi njegovo pravkar izdano Izbrano delo, je še zmeraj neprizanesljiv in pravičen komentator slovenske in mednarodne sodobnosti: človek, ki ga zaznamujejo Trije NE, kakor je naslovil svojo biografijo, ki bo izšla v Italiji. Gre seveda za NE Mussoliniju, Hitlerju in Titu, ki izražajo njegovo avtonomno držo. Eden zadnjih izrazov te drže je gotovo njegova letošnja zavrnitev visokega italijanskega državnega priznanja in javni odgovor italijanskemu predsedniku Napolitanu, češ da bi bil pripravljen sprejeti odlikovanje iz njegovih rok le v primeru, da bi državnik priznal fašistično nasilje nad našim življem. O tem pa tudi o nepoznavanju resničnih zamejskih razmer in seveda o svoji literaturi je pripravljen govoriti znova in znova - s prepričanjem, strastjo in redko lucidnostjo in poznavanjem. Svojo življenjsko in literarno zgodbo bo ugledni pisatelj, velika moralna avtoriteta našega časa in akademik, počaščen z mnogimi priznanji, razkrival v pogovoru s filozofom in dolgoletnim prijateljem Evgenom Bavčarjem, urednikom Izbranega dela Zdravkom Dušo in avtorico spremne besede Tatjano Rojc, ki bo večer tudi oblikovala. Cankarjev dom. Linhartova dvorana. Ob 20. uri.

OTROŠKI KOT

Ruše

Vilinka

Lutkovna predstava za otroke. Produkcija Mavrično gledališče. Skalni Vilenjak prebiva na gori, v samoti. Ker bi rad zgradil skalni grad, po gori nabira skale, jih kleše in zlaga na kup. Vilinka pa goji mavrične cvetlice s čudežno čarobno močjo, ki ohranja vero v dobro in lepo, izpolnjuje želje in uresničuje najbolj skrite sanje. Vilinka čarobno cvetlico podari Vilenjaku in mu z njo da moč, da uresniči svoje sanje in končno zgradi svoj skalni grad. Ker pa Vilenjak ne prizna moči čarobne cvetlice, jo celo pomendra in zatrjuje, da je grad zgradil sam s svojimi rokami, se v njem naselijo mračnjaki-črnjaki: naduti Vsemogočnjak Nadutko, kruti Krutko in neumni Butko Tupko. Vilenjak z njihovo družbo ni zadovoljen in vedno bolj pogreša Vilinko in lepoto njenih cvetlic. Festival Letni oder Ruše 2009. Otroški oder. Ob 10. uri.

Črnomelj

Neca Falk & Mačja Godba

Glasbeni projekt Maček Muri in Muca Maca avtorjev Kajetana Koviča (pesmi), Jerka Novaka (glasba) in izvajalke Nece Falk sodi med največje bisere slovenske glasbene produkcije tako za otroke kot tudi za odrasle, saj letos poteka že več kot dvajset let od izida prve kasete z istim naslovom. Zanimivo je, da prav to glasbo poslušajo otroci od drugega do desetega leta starosti in da se k njej spet vračajo po končani srednji šoli ter seveda še pozneje, ko imajo sami otroke. Tako je glasba, ki si jo je kitarist in skladatelj Jerko Novak s sodelavci zamislil kot rock projekt, postala neke vrste biblija rocka za otroke. Zgodbe iz Mačjega mesta bo najmlajšim odigrala Mačja godba v sestavi Neca Falk (vokal), Miro Novak (kitara) in Jerko Novak (kitara). Vstop prost za vse obiskovalce, mlajše od 13 let. Atrij črnomaljskega gradu. Ob 19. uri.