Začetki znamenitega turnirja segajo v davno leto 1881, ko je bilo odigrano prvo tekmovanje za moške, na katerem so se pomerili klubi, ki so bili včlanjeni v ameriško nacionalno teniško zvezo. Ženske so se jim pridružile šest let kasneje, še prej, leta 1984, pa so prireditelji uvedli tako imenovani sistem izzivalcev, po katerem se je branilec naslova pomeril naslednje leto samo v velikem finalu z zmagovalcem turnirja.

Skozi zgodovino ima US Open ob svojem imenu zapisanih še cel kup posebnosti. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so prireditelji kar trikrat zamenjali podlago - najprej so se dvoboji dolgo časa igrali na travi, tri leta na pesku, od leta 1978 pa se najboljši teniški igralci in igralke potijo na trdi podlagi. Pri tem velja omeniti Jimmyja Connorsa, ki je na tem turnirju zaigral na vseh treh podlagah in Chris Evert, ki je na dveh (pesek in trda) prišla celo do končne zmage. Na OP ZDA so leta 1970 prvič na turnirjih velike četverice odigrali podaljšano igro ob koncu niza, za razliko od ostalih treh največjih turnirjev pa se "tie-break" tu igra tudi v odločilnem petem nizu pri moških in tretjem pri ženskah.

Zgodovina se je še enkrat več v New Yorku pisala leta 2006, ko se je prvič na turnirju za grand slam uporabila možnost ponovljenega posnetka z metodo "hawk-eye", ki ga lahko tekmovalec zahteva, če dvomi v pravilnost sodniške odločitve. Tehnološki pripomoček se je hitro prijel tudi na OP Avstralije in Wimbledonu, medtem ko na Roland Garrosu še naprej prisegajo na preverjanje odtisa žogice v pesku.

Nedvomno se bodo tovrstne tehnologije mnogi posluževali tudi tokrat, ko se na vrhu pričakuje stare znance. Na moški strani se je svetovni vrh nekoliko razširil, saj je konkurenca znala izkoristiti premor, ki sta si ga zaradi različnih razlogov vzela Roger Federer in Rafael Nadal. Na trdi podlagi že drugo leto zapored blesti Argentinec Juan Martin del Potro, niti za ped pa ne popuščajo Andy Roddick, Novak Djoković in Andy Murray. Ne glede na vse je glavni favorit še vedno Roger Federer, ki je pred dnevi v Cincinnatiju osvojil prvi turnir po rojstvu dvojčic in bo na OP ZDA naskakoval šesti zaporedni naslov: "Po krajšem premoru sem imel na prvih dvobojih nekaj bolečin v mišicah, a to je minilo. Povsem sem sproščen, kar mi omogoča, da s servisom zadanem, kamorkoli si zamislim."

Še največja neznanka bo verjetno Rafael Nadal, ki se po poškodbi kolena počasi vrača. "Pričakujem, da bom sposoben odigrati svoj najboljši tenis. Po dvomesečni odsotnosti sem v zadnjem času odigral dovolj dvobojev, da sem popolnoma pripravljen," pravi. Zanimivo napoved o bodočem zmagovalcu pa je podal legendarni John McEnroe: "Slavil bo eden od obeh Andyjev. Po opravljenem žrebu pa bom lahko povedal, ali bo to Roddick ali Murray."

Na lepši polovici dogajanja v New Yorku si težko obetamo kaj drugega kot dvoboja med sestrama Williams z vso rusko gardo teniških igralk, na svojo priložnost pa bo prežala še Jelena Janković. "V moji glavi sem pred vsakim turnirjem prepričana, da ga lahko osvojim. Če ne bi razmišljala v tej smeri, potem bi bilo boljše, da se sploh ne bi prijavila na žreb. Čez celotno poletje sem v svoji formi napredovala in komaj čakam začetek," je dejala Marija Šarapova, zmagovalka OP ZDA izpred treh let.