"Doping CERA smo prvič odkrili na lanski dirki po Franciji, vendar to še ne pomeni, da te različice dopinga niso zlorabljali že prej," je na prizorišču dirke po Irski razloge za vnovično opravljanje dopinških testov Gira 2008 pojasnil predsednik UCI, Pat McQuaid.

Pri UCI sicer niso prepričani o ustreznosti vzorcev, ki so jih odvzeli na lanskem Giru, vendar želijo kljub temu na novo odpreti preiskavo. Napovedan ukrep mednarodne zveze je pozdravil tudi direktor Gira Angelo Zomegnan: "Menim, da je to zelo dobro sporočilo. Več bo jasno, bolje bo za kolesarski šport."

Kot danes piše italijanski športni dnevnik La Gazzetta dello Sport, je državno tožilstvo v Padovi leta 2008 shranilo dopinške vzorce 82 profesionalnih kolesarjev. Vzorce so shranili v rimskem laboratoriju Acqua Acetosa. Državno tožilstvo je že zahtevalo vzorec italijanskega kolesarja Emanuela Selle in ugotovilo, da je bil po Giru 2008 pozitiven na krvni doping (CERA). Kolesar je priznal zlorabo in sodeloval s preiskovalci, zato je dobil le enoletno prepoved nastopanja.