"Vedel sem, da me Lagat v počasnem teku ne more prehiteti. Zato sem si želel čim počasnejšega teka. Hvala Berlin za vse, ste najboljša publika na svetu," je povedal Kenenisa Bekele, za Usainom Boltom največji junak prvenstva v Berlinu.

Kako izenačena je konkurenca v moškem teku na 800 m, je pokazal finale. Svetovni prvak Južnoafričan Mbulaeni Mulaudzi in podprvak Kenijec Alfred Kirwa Yego sta se v finale uvrstila po času. Brittney Reese je zaokrožila ameriško premoč v skoku v daljino, saj je edina poletela prek sedmih metrov. Presenetljivo dolgočasen pa je bil finale v metu kopja, ki ga je prepričljivo dobil Norvežan Andreas Thorkildsen.

Osmoljenka zadnjega dne pa je bila Gelete Burka, daleč najhitrejša v tej sezoni na 1500 m. Etiopijka je bila ves tek v vodstvu, dokler je ni 200 m pred ciljem od zadaj zbila Natalia Rodriguez. Španka je tek prepričljivo dobila, a bila kmalu diskvalificirana, tako da je svetovna prvakinja postala Maryam Yusuf Jamal iz Bahrajna.

Berlin kot organizator atletskega SP je bil deležen številnih pohval že pred začetkom prvenstva. Organizatorji so breme prenesli odlično in poskrbeli, da je bila 12. izvedba SP najboljša doslej. Pripomb preprosto ni, nemški standardi, morda celo bolje napisano berlinski, pa so meje organizacije dvignili v nebo. Težko si je predstavljati boljše vzdušje, kot so ga v devetih dneh atletskih tekmovanj naredili gledalci na olimpijskem štadionu, atletski krog pred Brandeburškimi vrati pa je poskrbel, da je bila atletika prisotna na vsakem berlinskem koraku.

Še nekaj številk. Največja televizijska gledanost je bila drugi dan prvenstva, ko je bil finale na 100 m. Tedaj si je v Nemčiji ogledalo tekmo 9,9 milijona gledalcev, druga največja gledanost (8,6 milijona) pa je pripadla finalu ženskega skoka v višino. Organizatorji so prodali 400.000 vstopnic, kar pomeni, da je bil olimpijski štadion 70-odstotno zaseden, razprodan pa je bil trikrat. V Berlinu je tekmovalo 1984 atletov iz 201 države (1086 moških in 989 žensk), postavljeni so bili trije svetovni rekordi (Usain Bolt na 100 in 200 m ter Poljakinja Anita Wlodarczyk v metu kladiva), Slovenija pa je po zaslugi Primoža Kozmusa osvojila prvo zlato kolajno v zgodovini svetovnih prvenstev.

Naslednji veliki spektakel čaka Berlin novembra letos, ko bo velika proslava od 20-letnici padca berlinskega zidu. Na mestih, kjer še stojijo ostanki zidu, se trudijo, da bi ga pobarvali v podobo pred rušenjem, da bi bili vidni originalni grafiti, ki so ločevali vzhodni in zahodni Berlin.