Abel Kirui je v Berlinu potrdil vlogo prvega favorita, potem ko je z rekordom svetovnih prvenstev (2,06:54) gladko ugnal tekmece, dobrih 42 km pa je tekel v izjemnem enakovrednem tempu, saj je vsak km pretekel v treh minutah. Tempo, ki sta mu bila do 35 km kos le drugouvrščeni rojak Emmanuel Kipchirchir Mutai ter tretji maratonec sveta Etiopijec Tsegay Kebede. Po najboljših močeh se je izkazal tudi najstarejši izmed 98 maratoncev. 43-letni Roman Kejžar je zadnji slovenski nastop na 12. SP opravil z najboljšim dosežkom sezone, s časom 2,20:25 pa je zasedel 42. mesto.

Slovenskemu rekorderju v maratonu je šlo v Berlinu vse na roko. Na nemško metropolo je imel lepe spomine, saj je tu leta 1998 s časom 2,13:24 izboljšal državni rekord Mirka Vindiša, ki ga je dve leti kasneje v Torinu izboljšal še za minuto in pol (2,11:50). Tudi vreme mu je bilo po godu, saj ni bilo prevroče, kar je dobro izkoristil. Kejžar je bil tudi izjemno motiviran. "Za mano je eden najtežjih tednov življenja. V delovni nesreči v gozdu je izgubil življenje bratranec in zapustil mlado družino," je v cilju povedal Roman Kejžar. Prvič se je na svetovnih prvenstvih zgodilo, da cilj maratona ni bil na štadionu, temveč so ga Nemci naredili tako kot štart kar v centru mesta pred Brandeburškimi vrati.

Roman Kejžar je sicer za sedem mest zaostal za svojo najboljšo uvrstitvijo na svetovnih prvenstvih (35. mesto iz Göteborga 1995), a je v svojem poslovilnem nastopu na velikih tekmovanjih kljub temu upravičil zaupanje. "Tokrat je bil moj nastop res zadnji na velikih tekmovanjih. To sem sicer rekel že po lanskem nastopu na olimpijskih igrah v Pekingu, a je potem izpolnjena norma veljala tudi v Berlinu. Sedaj je mednarodna zveza postavila normo na 2,18, česar nisem več pripravljen loviti," je svojo odločitev pojasnil Kejžar.

Zanimiva pa je berlinska zgodba novega svetovnega prvaka. Kirui namreč Berlin odlično pozna, saj je bil v nemški metropoli predlani drugi, ko je zaostal le za legendarnim Hailejem Gebrselassijem, ki je tedaj postavil svetovni rekord. Kirui je slovitega Etiopijca vlekel tudi lani, ko je Gebrselassie kot prvi človek v zgodovini tekel pod dvema urama in štirimi minutami (2,03:59). "Tako z veseljem sem prišel v Berlin. Vedno sem tu tekel odlično, a vedno bil v senci Haileja. Bil sem pod velikim pritiskom, saj sem se zavedal, da imam veliko priložnost, da postanem šampion. Sedaj, ko sem jo izkoristil, sem presrečen," je pojasnil Abel Kirui.