Rekordni met je Poljakinja dosegla v drugi seriji, pri proslavljanju pa si je obnovila poškodbo gležnja, tako da je naslednje mete izpustila. Ni veliko manjkalo, da svetovna rekorderka ne bi dosegla zmage, saj se ji je branilka naslova iz Osake Betty Heidler v zadnjem metu z nemškim rekordom precej približala (77,12). "Ves čas sem uživala. Med tekmo sem tudi opazovala Usaina Bolta. Bilo je res nepozabno," je razlagala Anita Wlodarczyk, ki je imela na olimpijskem štadionu bučno domačo podporo. Doma je namreč iz Rawicza iz zahodne Poljske, zato je Berlin precej blizu. Da se na severozahodu Nemčije počuti odlično, je Wlodarszykova dokazala letos v Cottbusu, kjer je z dosežkom 77,20 izboljšala poljski rekord Kamile Skolimowske.

Nova svetovna prvakinja je kladivo vrgla prvič čez 70 m lani v Pekingu, kjer je na olimpijskih igrah zasedla šesto mesto. Poleg poškodbe jo je pred začetkom Berlina ovirala še ena težava. Le tri tedne pred prvenstvom sta se razšla s trenerjem Zbygnievom Cybulskim, izjemnim strokovnjakom, ki je do olimpijskega zlata leta 2000 v Sydneyju pomagal Szymonu Ziolkowskemu (letos je v Berlinu zaostal le za Primožem Kozmusom). "Na nekaterih mitingih pred prvenstvom sem tekmovala sama in šlo mi je dobro. Zato ni bilo razloga, da na silo iščem trenerja pred prvenstvom. Lahko pa vam povem, da bom prihodnjo sezono imela trenerja in to zelo dobrega," je pojasnila poljska junakinja, ki se je le nasmejala na vprašanje, če lahko kot prva metalka vrže kladivo prek 80 m.

Ameriške rane so bile v soboto na olimpijskem štadionu precejšnje. Nobena štafeta namreč ni nastopila v finalu 4 x 100 m, disciplini, v kateri je bilo do jamajškega šprinterskega fenomena "bogokletno" razmišljati o zmagi. Z naslovom svetovnega prvaka v skoku v daljino jih je nekoliko ublažil le Dwight Phillips. To je bil že tretji naslov svetovnega prvaka letečega Američana (po Parizu 2003 in Helsinkih 2005), leta 2004 pa je bil v Atenah tudi olimpijski prvak.