Čas 19,19 je vrhunski, a vseeno se je po dolgem času zgodilo, da je v atletiki povprečna hitrost višja na 100 kot 200 m. Polkrožni šprint na atletskem štadionu je bil praviloma najhitrejša disciplina na svetu, Bolt pa je na modri tartanski stezi olimpijskega štadiona v Berlinu poskrbel, da ni več tako. A verjetno le za kratek čas.

Zato je veliko strokovnjakov pričakovalo, da bo Bolt tekel pod 19,16, kar bi tek na 200 m znova uvrstilo v najhitrejšo atletsko disciplino. "Večkrat sem povedal, da nisem najbolj verjel, da lahko izboljšam svetovni rekord na 200 m, saj sem imel v tej sezoni precej težav s poškodbami. Ko mi je uspel nov mejnik, sem bil presrečen. Res je tudi, da razmere za tek niso bile najboljše, saj je pihal veter v prsa (- 0,3 m/s)," je novinarjem na tiskovni konferenci odgovarjal Usain Bolt ter nadaljeval: "Kaj bi se zgodilo, če bi pihal veter v hrbet s + 2 m/s? Pričakujete odgovor, da bi tekel pod 19 sekund? Res ne vem, kaj naj rečem. Morda bi, morda ne." Dejstvo pa je tudi, da je Bolt svetovni rekord na 200 m postavil v osmem teku na prvenstvu, povrhu še v izjemno težkih razmerah. Rezerv je torej še precej.

V Berlinu smo dobili občutek, da Bolta najbolj razjezi, če mu kdo reče legenda. Pravi, da to še zdaleč ni in da si to želi postati. Pravi tudi, da mora za predznak legende najmanj izenačiti rekorda Carla Lewisa in Mauricea Greena, ki sta na svetovnih prvenstvih zmagala po trikrat na 100 m. Po teh izjavah sodeč, je 23-letni Bolt izjemno motiviran. In najmanj, kar ne dvomi nihče, da rekordna znamka teka na 200 m ne bo doživela dolge brade.

Usain Bolt je v atletskem svetu naslednik Američana Michaela Johnsona, še vedno svetovnega rekorderja na 400 m, medtem ko mu je Bolt vzel rekord na "dvestotki" lani na olimpijskih igrah v Pekingu. Glede na to, da je jamajški zvezdnik v mladinskih kategorijah tekel tudi na 400 m, so vse pogostejša vprašanja, kaj si misli o teku na krog. "Imam najboljšega trenerja na svetu. To ve le Glen Mils in le on je človek, ki me lahko pripravi do tega, da začnem teči tudi na 400 m. Dotlej pa si želim biti čim dlje od te discipline," odgovarja Bolt, ki bo danes z jamajško štafeto 4 x 100 m bržčas osvojil tretjo zlato kolajno v Berlinu.

Čeprav je Usain Bolt v sredo zvečer dosegel nov mejnik svetovnega šprinta, pa je bila v večini glavna junakinja nemških časopisov Blanka Vlašić. Splitčanka je v izjemnem dvoboju, ki se je razvil v troboj z Ariane Friedrich in Ano Čičerovo, ubranila naslov svetovne prvakinje iz Osake. Hrvaška stroka z izjemo poročevalca Sportskih novosti ni preveč verjela v uspeh svoje zvezdnice, ki jih je zato po koncu toliko bolj navdušila. Nemci so Friedrichovi očitali, da je podlegla psihološkemu pritisku, potem ko je šele v tretjem poskusu preskočila 202 cm. Nemška atletska junakinja, ki je junija v Berlinu na mitingu zlate lige preskočila 206 cm, se je delno strinjala z oceno. "Na meni je bil ogromen pritisk. Vesela sem, da sem mu bila kos vsaj toliko, kot sem bila. Ponosna sem, da sem osvojila kolajno, ni pa sramota izgubiti proti Blanki," odgovarja Ariane Friedrich. Gledalci na polnem štadionu so poraz svoje ljubljenke prenesli zelo športno, saj so najboljši hrvaški športnici namenili bučen in srčen aplavz.

"Presenečena sem, da je za zlato kolajno zadostoval že skok prek 204 cm. Mislila sem, da bo morala svetovna prvakinja preskočiti precej več. Na to sem bila pripravljena. Mislim, da sem dosegla svoj največji uspeh v karieri. Ubranitev naslova svetovne prvakinje je bila izjemno težak," je pojasnjevala Blanka Vlašić, ki je po uspešnem poskusu na 204 cm uprizorila znameniti, v zadnjem času pa redkeje videni ples. Splitčanka se je že včeraj dopoldan vrnila v domovino, kjer je dočakala veličastni sprejem. Izid v medsebojnih dvobojih z veliko nemško tekmico pa je povečala na 16:5.