Kmalu bo prišlo do obdobja nadaljnjega globalnega širjenja virusa A HIN1 in v večini držav se bo lahko število okuženih v naslednjih mesecih vsake tri ali štiri dni podvojilo, dokler ne bo dosežen vrhunec, je danes dejal direktor WHO za območje Zahodnega Pacifika Shin Young-soo.

"Na določeni točki se bo zdelo, da je prišlo do eksplozije primerov (okužbe)," je na današnjem simpoziju zdravstvenih predstavnikov in strokovnjakov v Pekingu dejal Shin in dodal, da bo zagotovo več primerov okužbe in tudi več smrtnih primerov.

Po zadnjih podatkih WHO je od aprila za virusom nove gripe po vsem svetu umrlo okoli 1800 ljudi, od tega velika večina v Severni in Južni Ameriki. Največja pozornost je trenutno usmerjena na napredek širjenja nove gripe na južni polobli, kjer je trenutno sezona gripe.

A kot je danes še opozoril Shin, virus dejansko največjo nevarnost predstavlja v državah v razvoju, saj zdravstvene sisteme, ki so slabo opremljeni in s premalo finančnimi sredstvi, postavlja pod velik pritisk, še piše AP.

Obenem je WHO danes tudi opozoril, da zdravi ljudje, ki se okužijo z virusom A H1N1, ne potrebujejo protivirusnih zdravil, kot je tamiflu. Po drugi strani pa so ta zdravila potrebna za vse rizične skupine. V te spadajo otroci, mlajši od pet let, nosečnice, starejši od 65 let in tisti z drugimi zdravstvenimi težavami, kot so srčne bolezni, aids ali diabetes.