V treh največjih slovenskih zavarovalnicah so nam potrdili, da je povpraševanje po zavarovanju živali v zadnjih dveh ali treh letih precej naraslo, medtem ko prej ni bilo tolikšnega zanimanja. Lastniki lahko pri Zavarovalnici Triglav, Zavarovalnici Adriatic in Zavarovalnici Maribor zavarujejo tako domače ljubljenčke kot tudi gospodarske živali (konje, govedo, kokoši, jelene, noje), bodisi samostojno ali v sklopu premoženjskih zavarovanj. Medtem ko prvi dve zavarujeta pse, mačke, ptiče, plazilce in akvarijske ribe, imajo pri Zavarovalnici Maribor trenutno le ponudbo za pse in mačke, pripravljajo pa police tudi za druge domače prijatelje. Poleg starostne omejitve, ki je odvisna od vrste živali (pri Adriaticu je spodnja meja za pse in mačke tri mesece, zgornja pa izpolnjenih deset let, medtem ko je pri Triglavu zgornja meja za pse 14 let, za pasemske mačke z rodovnikom pa 8), je obvezno tudi dobro zdravje živali.

Osnovno zavarovanje pri vseh treh zavarovalnicah pokriva škodo zaradi smrti ali humane usmrtitve domače živali. S plačilom dodatne premije zavarovanje krije še zdravljenje živali v domačih (po dogovoru tudi tujih) veterinarskih ustanovah, odgovornost lastnika (denimo pasje ugrize), tatvino ali izginotje živali, izgubo njene namenske sposobnosti (če gre, recimo, za psa vodnika ali reševalnega psa) in podobno. Zavarovalnice ponujajo veliko možnosti, ki so odvisne od želja in potreb lastnikov domačih živali, zato je tudi višina premije glede na tržno vrednost živali, razstavne dosežke ali delovne izpite zelo različna. Za primer vzemimo čistokrvnega rodovniškega psa brez izpitov in priznanj, starejšega od tri mesece, ki je vreden 500 evrov. Pri Adriaticu znaša letna premija v sklopu premoženjskega zavarovanja od 23 evrov (vključuje kritje za primer pogina zaradi nezgode) do 185 evrov (vključuje tudi stroške zdravljenja).Pri Zavarovalnici Maribor pa zavarovanje psa ali mačke stane od 15 evrov naprej.

Po poročilih časnika Business Week porabijo Američani za svoje živalske ljubljence 41 milijard dolarjev na leto, povprečni stroški za vzgojo in oskrbo psa v prvem letu njegovega življenja pa po izračunih organizacije za zaščito živali ASPCA znašajo 1260 dolarjev. Ta znesek vključuje cepljenje, veterinarsko oskrbo, kastracijo ali sterilizacijo ter zdravstveno zavarovanje. Domači kosmatinci so po navadi zadnji, ki čutijo gospodarsko krizo; lastniki se raje prej odpovedo lastnim razvadam, kot da bi svojega Reksa prikrajšali za priboljšek. Pomembno pa je, da žival ohranijo zdravo, kajti če zboli, se veterinarski računi hitro kopičijo. Glede na stroške za zdravstveno oskrbo, ki že za letno cepljenje dosežejo nekaj deset evrov, se vložek v zavarovanje vsekakor splača.

Prva živalska zavarovalna polica po podatkih iz Wikipedije izvira iz leta 1890, ko je ustanovitelj švedske zavarovalnice Lansforsakrings Alliance Claes Virgin zavaroval konje in goveda. Prvo zavarovanje za ljubljenčka pa so prodali v Veliki Britaniji leta 1947. Britanija je sicer na drugem mestu po razširjenosti zavarovanj za hišne živali, prekaša jo le Švedska.