"Finale je bil dosegljiv, vendar bi moral 5,55 m preskočiti v prvem poskusu, tretji bi bil premalo za izpolnitev mojega cilja. Tako bi moral preseči svoj državni rekord in preskočiti 5,65 metra, kar pa ni 'mačji kašelj' je dejal Rovan. Bil je bil edini slovenski predstavnik na olimpijskem stadionu šestega dne prvenstva, ko je sicer na programu pet končnih odločitev; ob 19.10 se bo začel skok v višino za ženske ob 20.15 tek na 400 m ovire za ženske, ob 20.35 tek na 200 m za moške, ob 20.55 tek na 110 m ovire za moške, tekmovanje pa bodo ob 21.15 sklenili deseterobojci v teku na 1500 m.

Štiriintridesetletni Rovan je bil v prvem poskusu daleč od uspeha na začetni višini 5,25 m, letvico pa je nato preskočil v drugem poskusu. Sledila je višina 5,40 m, ko je Rovan letvico znova podrl v prvem poskusu, kot za njim v svojem prvem skoku tudi po čeladi prepoznavni Američan Toby Stevenson, srebrn z olimpijskih iger leta 2004 v Atenah; slednji je na tej višini tudi izpadel.

Brežičan je bil nato izjemno vesel po drugem skoku, saj se je letvica po dotiku že pošteno tresla, vendar ni padla. Nadaljeval je na 5,55 m, na višini njegovega najboljšega letošnjega izida. V prvem poskusu je skočil podobno, kot na svoji prvi višini tega tekmovanja. V drugem skoku je letvico podrl z nogami Že na poti navzgor, v tretjem pa je dvakrat neuspešno poskušal z zaletom, zato mu je iztekel čas za poskus in je sodnica dvignila rdečo zastavico, kar je pomenilo konec tekmovanja za Brežičana.

"Stadion je bil poln, zato je bila motivacija za nastop še boljša. Z Američanom Jeremyjem Scottom, ki z menoj občasno trenira in tedaj tudi biva pri meni v Brežicah, sva si pomagala pri zaletu. Hkrati pa sva tekmovala v vseh skupinah prav ob mojem zadnjem poskusu in se čakala, kar me je motilo in potekel je čas za poskus," je zaplet ob koncu pojasnil Rovan, ki je slovenski rekord (6,61 m) postavil 8. julija 2004 v Zagrebu.

Avtomatična kvalifikacijska norma je bila kar na višini 5,75 m, kar je le 26 centimetrov manj od najboljšega letošnjega izida na svetu Francoza Renauda Lavillenieja (6,01 m) in 14 centimetrov več od slovenskega rekorda. Za uvrstitev med 12 najboljših, ki se bodo merili za medalje. Enajst tekmovalcev je preskočilo 5,65 m, zato je bilo zato potrebno za finale skočiti 5,55 m v prvem skoku, kar je uspelo štirim atletom.

Svoji najboljši znamki se je Rovan, ki je letos nanizal kar nekaj tekem z uspešnimi skoki na 5,55 m, zelo približal, vendar mu slovenskega mejnika ni uspelo prestaviti. To načrtuje prav na SP, kar pa bi mu že lahko prineslo uvrstitev v finale, drugič na velikem članskem tekmovanju; pred enajstimi leti, leta 1998, je bil deveti na EP v Budimpešti.

Američan Brad Walker, branilec naslova iz Osake 2007 in srebrn leta 2005, je odpovedal nastop tik pred kvalifikacijami. Kot so sporočili iz ameriške reprezentance še ni bil nared zaradi poškodbe boka, ki jo je staknil na mitingu v Monaku, kjer je s polovico telesa pristal na blazini, z drugo na na tleh. Walker je imel tako že na drugem velikem tekmovanju zapored smolo; na OI lani v Pekingu je izpadel že v kvalifikacijah, ko ni preskočil začetne višine. Olimpijski zmagovalec iz Pekinga Steve Hooker iz Avstralije je imel tudi težave s poškodbo dimeljske vezi, svoj prvi skok na 5,65 m pa je opravil uspešno in si zagotovil finale z delitvijo prvega mesta v kvalifikacijah.