Šestindvajsetletni Yusuf Saad Kamel je na 1500 m v zadnjih 50 metrih ugnal Deresseja Mekonena iz Etiopije (3:36,01), svetovnega dvoranskega prvaka, tretji pa je bil branilec naslova Bernard Lagat iz ZDA, prav tako po rodu Kenijec (3:36,20). Tekači, ki so zastopali Kenijo, pa so tokrat ostali praznih rok. Asbel Kiprop je bil četrti, Augustine Kiprono Choge, lastnik najboljšega izida sezone na svetu, pa peti. Yusuf Saad Kamel je zapolnil prostor, ki ga je pustil v dopinško afero vpleteni njegov reprezentančni kolega Rashid Ramzi, olimpijski zmagovalec iz Pekinga. Kamel je do leta 2003 nastopal za Kenijo kot Gregory Konchellah in je sin Billyja Konchellaha, dvakratnega svetovnega prvaka na 800 m.

Štiriintridesetletna Brigitte Foster Hylton, tretja na SP 2005 in druga na SP 2003, je v izenačenem obračunu na visokih ovirah za tri stotinke ugnala Kanadčanko Priscillo Lopes Schliep (12,54), olimpijsko podprvakinjo, in za štiri rojakinjo Delloreen Ennis London (12,55). Derval O'Rourke irski rekord (12,67) ni pomagal, da bi segla višje od četrtega mesta. Olimpijska zmagovalka Dawn Harper iz ZDA je tako slabo startala, da je ostala daleč od medalj na sedmem mestu, branilka naslova Michelle Perry pa je izpadla že v kvalifikacijah.

Harting, svetovni podprvak iz Osake 2007, je v disku v predzadnjem metu finala orodje zalučal do osebnega rekorda (69,43 m) in iz drugega napredoval na prvo mesto. Poljak Piotr Malachowski, ki je v predzadnji seriji dosegel državni rekord in tedaj povedel (69,15 m), je imel še en poskus, ki pa mu ni uspel (67,33 m) in ostal je srebrn. Bron je osvojil branilec naslova Estonec Gerd Kanter (66,88 m), najboljši v Ptičjem gnezdu lani v Pekingu. Četrti je bil Virgilijus Alekna iz Litve (66,36 m). Slednji je bil dvakrat zapored prvi na SP (2003 in 2005) ter na OI (2000 in 2004).

Tek na 800 m, druga je bila Kenijka Janeth Jepkosgei z njenim najboljšim časom sezone (1:57,90), tretja pa Britanka Jennifer Meadows z osebnim rekordom (1:57,93), je pozornost javnosti pritegnil že nekaj ur pred večernim finalom. Tedaj je odjeknila novica, da je Mednarodna atletska zveza (IAAF) od južnoafriške zveze zahtevala test spola 18-letne Caster Semenya. Tiskovni predstavnik IAAF Nick Davies je dejal, da je bila prošnja poslana potem, ko je omenjena tekmovalka dobesedno eksplodirala pred manj kot tremi tedni in 31. julija v Bambousu na Mauriciusu na mladinskem afriškem prvenstvu postavila najboljši letošnji izid na svetu (1:56,73). Davis je pojasnil, da so potrebna testiranja ginekologa, endokrinologa, psihologa, specialista interne medicine in specialista za spol, šele potem bo mogoče narediti zaključke. "Veliko krivico bi naredili, če bi jo izključili s tekmovanja. Pravzaprav sedaj ne vidim še prav nobenega razloga za kaj takega," je menil Davis.

Jamajčan Usain Bolt je v polfinalu teka na 200 m prepričljivo zmagal (20,08) in napovedal osvojitev še druge zlate medalje na tem prvenstvu. V drugi skupni je bil najhitrejši Američan Wallace Spearmon (20,14), ki je dosegel tudi skupno drugi čas. IAAF je tudi potrdila, da nihče izmed osmerice finalistov teka na 100 m, v katerem je Bolt krepko izboljšal svoj svetovni rekord, ni bil pozitiven na dopinškem testu.