Včeraj popoldne je namreč tako kot letno dni nazaj na osrednje slovensko letališče vnovič prispelo letalo iz Nemčije, na katerem je sedel najboljši slovenski športnik. Tokrat je Kozmus sicer priletel iz nemške prestolnice, lani pa iz bavarske, vendar žlahtnost odličja iz Berlina, ki ga je ponosno razkazoval slovenskim navijačem, je ostala enaka. Kozmus je po Pekingu na veliko govoril o renti za športnike, grozil je celo s prekinitvijo kariere in s tem razdelil slovensko športno javnost. Vendar potem, ko je v ponedeljek zvečer na štadionu v Berlinu širni svet vnovič slišal Zdravljico, je bilo vse pozabljeno.

Tako so bili včeraj najprej na Brniku in kasneje še v Brežicah na slavju večinoma isti obrazi s podobnimi transparenti, zastavami in narodnimi glasbili kot pred letom dni. To so navijači, večinoma iz Dolenjske, ki so že od začetka Primoževe poti verjeli v svetovnega šampiona. Kot so zagotovili, bodo s tem poslanstvom nadaljevali tudi v bodoče. Verjeti je, da bodo nekateri prihodnje poletje odpotovali v Barcelono, kjer bo potekalo evropsko prvenstvo. Na tekmovanju Stare celine Kozmus še nikoli ni stal na stopničkah za zmagovalce, zato bo, glede na njegov močan značaj, zagotovo poskušal doseči še ta mejnik.

"Če bom vsako leto na isti dan dobil zlato kolajno na velikem tekmovanju, bo kar v redu," je po pristanku na slovenska tla hudomušno začel slovenski junak iz Berlina Primož Kozmus in nadaljeval: "Če primerjam veselje v Nemčiji in na Kitajskem, je bilo lani bolj posebno, saj je bilo to moje prvo odličje. V Berlinu je bila tekma nekoliko nenavadna, saj je bilo lažje priti do zlata." Zelo ponosen na zlatega Primoža je tudi predsednik Atletske zveze Slovenije Peter Kukovica: "Očitno je olimpijski štadion v Berlinu nekaj posebnega, saj je bilo že v preteklosti ogromno rekordov doseženih prav na tem objektu. No, zdaj je to srečen kraj tudi za Slovenijo. S ponosom lahko povem, da smo na svetovnem prvenstvu presegli naša pričakovanja," je povedal Kukovica in dodal, da se je slovenska atletska delegacija v zadnjih štirih letih z vseh velikih tekmovanj vselej vrnila s kolajno: "To me navdaja z velikim optimizmom."

Kakorkoli, že zdaj je znano, da se Primožev srečni datum - 17. avgust, ko je osvojil zlato v Pekingu in v Berlinu - prihodnje leto ne bo ponovil, saj bo EP v Kataloniji potekalo od 26. julija do 1. avgusta. Prav tako pa tudi vseslovenske zabave ne bo 19. avgusta, zaradi česar se bodo vznemirjali predvsem vraževerni. Drugi bodo namreč še naprej sanjali o novem triumfu zlatega junaka s sončne strani Alp.