Evropska prvakinja Neriusova je bila bronasta na zadnjih treh SP in druga na OI leta 2004 v Atenah. Na OI v Pekingu je bila prva Špotakova pred Abakumovo. Slednja je z 68,92 m že v kvalifikacijah postavila najboljši letošnji izid na svetu. Kubanka Olisdeilys Menendez, olimpijka zmagovalka iz Aten (2004) in nekdanja svetovna prvakinja (2005), je bila šele sedma (63,11 m).

Tik pred prvim metom Ratejeve je bilo tekmovanje zaradi razglasitve prve trojice tekačic na 100 m prekinjeno, potem pa so Slovenki namerili 57,57 m, v drugi pa je po slabem metu prestopila, prav tako pa se je zgodilo tudi v tretji seriji, zato in se ni uvrstila med osmerico velikih finalistk, ki so imele še po tri mete v boju za medalje. Ta cilj je zgrešila za meter in 23 centimetrov.

"Čakanje zaradi razglasitve izidov ni bilo prijetno, gotovo pa ni bilo odločilno za to, da lahko svoj finalni nastop opišem kot slab. Pravzaprav nisem imela niti občutka, da sem v finalu. Moj glavni cilj na tem SP so bile kvalifikacije, ki sem jih uspešno opravila, potem pa je očitno zmanjkalo želje in moči. Moj cilj na evropskem prvenstvu prihodnje leto bo zato nastop v finalu, med osmimi najboljšimi. Temu sem bila tokrat zelo blizu in škoda, da priložnosti nisem izkoristila," je povedala Ratejeva, ki je bila letos že bronasta na sredozemskih igrah v italijanski Pescari.

Ratejeva je bila veliko uspešnejša v nedeljskih kvalifikacijah, ko je le za dva centimetra zgrešila svoj slovenski rekord (63,44 m), ki ga je dosegla 18. junija 2008 v Celju. V skupini A je sicer začela slabo in po težavah v zaletu vrgla vsega 53,13 m, nato pa se je s 63,42 m in s skupno tretjim izidom med vsemi tekmovalkami zanesljivo uvrstila v finale. Pred Ratejevo sta bili le Abakumova in Nemka Linda Stahl (63,86 m), mesto za njo pa Špotakova iz Češke (63,27 m). V skupini B je bila najboljša Menendez, ki je z 61,94 zaostala za kvalifikacijsko normo in dosegla skupno peti izid.

Pod taktirko trenerja Andreja Hajnška je Ratejeva nastopila na tretjem velikem tekmovanju; 37. mesto je zasedla na OI v Pekingu lani in 21. mesto na EP v Göteborgu leta 2006. Bila je sicer zelo obetavna mladinka in je med drugim na mladinskem evropskem klubskem prvenstvu v Ljubljani (50,00 m), na mladinskem svetovnem prvenstvu v Čilu leta 2000 pa je osvojila 15. mesto, kar je bila najboljša slovenska uvrstitev na prvenstvu. Leto dni po nastopu na SP v Čilu je povila sina Marcela in leta 2003 še drugorojenca Matica. Z vrhunsko atletiko se je ponovno začela ukvarjati šele v zadnjih letih.