»Bila sem povsem brez moči. Ne vem, zakaj. Kot bi v kvalifikacijah pustila vso energijo,« je uvodoma pojasnila Martina Ratej ter nadaljevala: »Imela sem lepo priložnost, da bi izpolnila cilj in se uvrstila med najboljšo osmerico, za kar bi zadoščal že met pod 59 metri, kar sem nedvomno sposobna. A žal včeraj ni bil moj dan.« Ratejeva v finalu ni nastopila s kopjem številka 81, ki ga ni bilo na vidiku. Vzela je isto znamko, ki pa ni letela tako daleč. »Od finalnega nastopa moram potegniti čim več. Naslednje leto bom imela na evropskem prvenstvu v Barceloni višje cilje,« je zaključila Konjičanka.

Nemci so včeraj doživeli delirij, ko jim je veteranka Steffi Nerius priborila prvo zlato kolajno na prvenstvu. 37-letna metalka kopja je svoj najboljši rezultat dosegla že v prvi seriji (67,30) ter presenetila Rusinjo Mario Abakumovo, ki je bila daleč od kvalifikacijske forme in olimpijsko prvakinjo Barboro Špotakovo.

Hrvate je zjutraj pred kvalifikacijami skoka v višino presenetila novica, da je morala Blanka Vlašić najprej na urgenco. Pri ogrevanju v hotelski sobi si je Splitčanka razbila glavo in dobila šest šivov, a je kljub temu z lahkoto preskočila 195 cm in se uvrstila v jutrišnji finale. Jutranji šok je bila novica, da se Američan Tyson Gay zaradi poškodbe noge odpoveduje teku na 200 m, tako da naj bi imel Usain Bolt, ki je včeraj štartal dvakrat, še lažje delo v boju za drugo zlato kolajno. Evropski junak večera je bil Bouabdellah Tahri, ki je postavil sijajni evropski rekord na 3000 m z zaprekami (8:01,18) ter zaostal le za Kenijcema Komboiem in Mateelongom.

»Končno sem osvojila veliko prvenstvo. Srečna sem, da prekrasne občutke delim s tako sijajno publiko, kot je berlinska. Hvala vam,« je strnila občutke Sanya Richards, v tej sezoni nepremagljiva atletinja na 400 m.