V Rotterdam bodo odpotovali Roki Drakšič (do 66 kg), Sašo Jereb (do 73 kg), Aljaž Sedej (do 81 kg), Petra Nareks (do 52 kg), Urška Žolnir (do 63 kg), Raša Sraka Vuković (do 70 kg) in Lucija Polavder (nad 78 kg). Tekmovanja se bodo v dvorani Ahoy pričela v sredo, 25. avgusta, za slovensko ekipo pa bo letošnje prvenstvo odprl Drakšič.

Judoisti se vračajo na mesto starega zločina, saj je dvorana Ahoy judoiste že gostila leta 2005, ko je v Rotterdamu potekalo evropsko prvenstvo. Slovenija je tedaj osvojila eno kolajno, Petra Nareks je bila bronasta v kategoriji do 52 kg. Tokrat reprezentanca cilja višje. Sicer si nihče v ekipi ni upal napovedati odličja, a selektor ženske izbrane vrste Marjan Fabjan je dejal, da je vsaj polovica sposobna stopiti na zmagovalni oder.

Na zadnjem svetovnem prvenstvu leta 2007 v Rio de Janeiru je Slovenija osvojila eno kolajno, Lucija Polavder je bila v "opuščeni" kategoriji open srebrna, še dve leti pred tem, leta 2005 v Kairu, pa sta Raša Sraka in Urška Žolnir sploh prvič za Slovenijo osvojili odličji na SP.

Kandidatov za medaljo je tokrat precej. Vsi so že prekaljeni borci, novinec na članskem SP je le mladi Sedej, ki pa že nekaj časa niza odlične rezultate. Nazadnje se je na zmagovalni oder zavihtel na nedavnih sredozemskih igrah. "To je prvo svetovno prvenstvo zame v članski konkurenci, zato ne bom ničesar napovedoval. Za mano je dobro leto, vse je potekalo optimalno, skoraj preveč popolno. Če želim, da bo leto perfektno, potem vem, kaj moram v Rotterdamu storiti," je bil optimističen Aljaž Sedej.

Urška Žolnir se letos kljub poškodbi kolena odlično bori, tudi na jakostni lestvici svoje kategorije je tik pod vrhom. Kolajna na SP bi bila pika na i, potem ko je bila zlata na EP v Tbilisiju in zlata na sredozemskih v Pescari. "Prvenstvo bo močno po konkurenci, tako kot vsako doslej. Nihče namreč ne počiva. Trenirala sem dobro, priprave smo opravili na najvišji možni ravni. Borila se bom po najboljših močeh," je dejala Urška Žolnir.

Trener Marjan Fabjan je poudaril, da potuje na prvenstvo cvet slovenskega juda. "Vsi so že dosegali najboljše možne rezultate, tako da tudi tokrat pričakujem dobre borbe. Ne bomo se izgovarjali na žreb, ta je za vse enak, ne pestijo nas poškodbe, če bo vsak od sebe dal svoj maksimum, rezultat ne sme izostati. V tem primeru ne bom razočaran, če kolajne ne bo, mnenja pa sem, da je vsaj polovica ekipe sposobna stopiti na zmagovalni oder," je dejal Marjan Fabjan.

Svetovno prvenstvo, to bo po zadnjih informacijah iz Mednarodne svetovne judo zveze (IJF) odslej po novem na sporedu vsako leto (prej le vsaki dve leti), bo tokrat prvič raztegnjeno na pet dni. Takšen urnik je boljši zaradi preglednosti in manjše natrpanosti, saj je bilo po prejšnjem štiridnevnem sistemu zaradi široke konkurence tekmovalni dan trajal tudi 12 ur. V sredo bo nastopil Drakšič, v četrtek Jereb in Nareksova, v petek Sedej in Žolnirjeva, v soboto Sraka Vuković, v nedeljo pa še Polavderjeva.