Minil je šesti dan, od kar sem pripotoval v Berlin na svetovno prvenstvo v atletiki. Prvič se mi je zgodilo, da sem toliko časa na enem mestu, a hkrati ne poznam niti odstotka mesta. Najprej me je zdelala zahrbtna bolezen (zdravniki pravijo, da sem verjetno staknil novo gripo), nato pa slovenski uspehi in fantastični Usain Bolt. Vsi samo hvalijo Berlin, kako lepo mesto je, kako se vsakdo znajde, kako so lahko (ne)ugodne cene hrane in pijače. A se tolažim z dejstvom, da prvenstva še ni konec, da bo trajalo do nedelje, do takrat pa bo še kakšna priložnost videti katero od številnih znamenitosti bojda zelo lepega mesta.

Včeraj je bil novinarski dan še posebej naporen. Ni se končal po koncu zadnjega prispevka, temveč je bilo treba na podzemno železnico in pogledat, kakšnega slavja je deležen slovenski atletski junak Primož Kozmus. Na prvi pogled idealen razplet, a tisti trenutek bi res precej bolj pasalo v posteljo. Čeprav so se na slovenskem veleposlaništvo precej potrudili, da so postregli okrog 100 ljudi, je bilo vse skupaj precej uradno. Na trenutke se je zdelo, da ni prave sproščenosti, hkrati pa so tako nekateri navijači kot Primož dajali vtis, da so čustveno izpraznjeni. Zato so imeli dober razlog.

A ko je bila ura ena zjutraj in se je vse skupaj končalo, sem spoznal dopisnika Dela iz Berlina Petra Žerjaviča, ki me je prijazno povabil še na eno pijačo. Če gre komu zaupati, gre vedno domačinu in Peter se je izkazal za odličnega poznavalca središča Berlina. Ponoči prisega na vzhodni del, ki me je v nočnem smislu navdušil. Skupaj še z Aljošo Stojičem, poročevalcem Večera, Rokom Viškovičem, poročevalcem Siola, ter Mihaelom Fricem, Štajercem, ki ima teniško šolo v bližini Würzburga, kjer tudi živi, sicer pa je v Berlinu na obisku pri sorodniku Žerjaviču, smo preživeli nekaj lepih uric. S ponosom smo razlagali, da smo Slovenci ter da smo na svetovnem prvenstvu osvojili zlato kolajno. Čestitke so deževale z vseh strani.

Očitno pa je, da slovenska atletika doživlja najlepše čase. Osvojiti zlato kolajno na prvenstvu, o katerem predvsem zaradi fantastičnega Usaina Bolta govorijo po vsem svetu, je nekaj posebnega.