V tej sezoni pa je s sijajnim časom na isti razdalji 4:02,13 izboljšala državni rekord Jolande Čeplak. Vse misli sezone na prostem pa so bile usmerjene na svetovno prvenstvo v Berlinu. Le tega bo Prekmurka začela danes s kvalifikacijami na 1500 m. Pogovarjali smo se v letalu.

Smo nad 10.000 metri višine. Se kaj bojite letenja?

Ne. V zadnjem času je sicer padlo precej letal, a načeloma nimam težav z višino.

Nam lahko zaupate najtežjo letalsko izkušnjo?

Nedvomno je bil to lanski let na dvoransko svetovno prvenstvo v Valencio. Takrat nas je metalo na vse strani, bilo mi je slabo, nismo mogli pristati... Bilo je strašno.

Odkar vas spremljam, ste bili v Sloveniji na srednjih progah ves čas v senci Jolande Čeplak in Brigite Langerholc. Prvo ste po vrnitvi na atletske steze po dveletni kazni zaradi dopinga na 800 m zlahka premagali na državnem prvenstvu v Mariboru, ji vzeli državni rekord na 1500 m, druga pa čaka naraščaj. Čez noč ste postali najboljša slovenska srednjeprogašica...

To mi pomeni zelo veliko. Strinjam se z vami, da sem bila v njuni senci. Hkrati sem bila zelo motivirana, da ju nekoč prehitim. To je bilo tudi zagotovilo, da bom v svetovnem vrhu. Vedno sem čutila nekaj žalosti, zakaj jaz nisem tako dobra. Predvsem takrat, ko mi ni šlo najbolje, a sem jima seveda privoščila. Sedaj sem od njiju boljša in sem tudi precej v vrhu svoje tekaške discipline.

Letos ste naredili izjemen rezultatski in časovni napredek. Je to posledica večjih izkušenj, boljšega treninga ali česa drugega?

Skupek vsega, prelomnica pa je bil nedvomno Torino. Več let sem poslušala, da sem sposobna teči precej hitreje, kot sem, da sem se sposobna uvrščati v finala, a se nisem. V Torinu sem bila samozavestna kot še nikoli. Odtlej mi je šlo lažje. Vedela sem, da sem nekaj v karieri dosegla. Ko sem v Rimu tekla nov državni rekord, mi je trener rekel, da sem bila takšnega dosežka sposobna že lani. Omenila bi še odlično sodelovanje s psihologinjo Tanjo Kajtna.

Sijajno sodelujete tudi s 63-letnim madžarskim trenerjem Joszefom Babienyeczom, ki je tudi uradni član slovenske reprezentance v Berlinu. Vam lajša komunikacijo tudi odlično znanje madžarskega jezika?

Naj najprej povem, da je moj trener končno uradni reprezentančni trener. To sem si želela večkrat, a želja nikoli ni bila uresničena. Madžarski jezik mi nedvomno lajša komunikacijo, a sodelovanje zaradi tega ni boljše. Do leta 2005 je bil moj trener Borut Podgornik, pod njegovo taktirko pa lahko rečem, da sem nazadovala. Vedela sem, da moram nekaj spremeniti, da stopim iz povprečja. Babienyecz je bil sprva moj menedžer, potem pa sem ga leta 2006 prosila, če bi bil še moj trener. Kar presenetil me je s pozitivnim odgovorom, saj je po olimpijskih igrah v Atenah leta 2004 rekel, da se bo ukvarjal le še z menedžerstvom.

Meje štirih minut v teku na 1500 m ni premagalo veliko atletinj. Je to vaš cilj v prihodnosti?

Po pravici povedano sem dvomila, da je moč brez uporabe dopinga teči 4:02. Sedaj, ko sem se prepričala, da je to možno, sem prepričana, da je moč teči tudi pod štirimi minutami. Težko verjamem, da bom rezultatski cilj dosegla še v tej sezoni, bo pa to velika želja za naslednjo sezono.

Peljemo se proti Berlinu, kjer boste prvič tekmovali v torek (danes, op. p.), v morebitnem polfinalu v petek, finale pa bo na sporedu v nedeljo, zadnji dan prvenstva. Kakšna bo bojna taktika?

Taktika je vedno nekaj posebnega, saj tek na 1500 m ni enak stotki, dvestotki ali štiristotki, ko greš na štart in le tečeš na vso moč. Za taktiko se bom odločila tik pred zdajci.

Ste prava poliglotka, saj tekoče govorite tudi nemško in angleško. Bili ste tudi odlična študentka, saj ste diplomirali nemški in angleški jezik na filozofski fakulteti. Razmišljate, kaj boste počeli po koncu kariere?

Morda ni prav, da o tem ne razmišljam, saj sem stara 30 let. Prelomnica bodo olimpijske igre leta 2012 v Londonu. Če bom takrat v igri za kolajno, bom kariero bržčas še potegnila, če ne, bo čas, da začnem s čim drugim.

Doma v Hodošu imate tudi veliko kmetijo, kar pomeni, da je dela zelo veliko. Sicer živite v Mariboru. Ali kdaj pomagate pri kmečkih opravilih?

Seveda, sem čisto prava kmetica. Še nekaj dni pred odhodom v Berlin sem bila doma in pomagala pri delu. Res je, da pomagam precej manj, saj so doma dojeli, da so treningi moja služba. Sicer imamo zelo veliko zemlje, koliko, ne vem natančno. Ukvarjamo se predvsem z govedorejo, saj imamo kar 60 glav živine. Tudi vso hrano pridelujemo doma, tako da dela ne zmanjka.

Prišli ste do atletske ravni, ko za nastope na mitingih dobivate tudi štartnino. Nam lahko zaupate, kako živi atlet vašega ranga?

Upam, da kdo bolje od mene, a sama ne živim nič posebnega. Zaslužim za sproti, glavni vir prihodkov pa dobim od mariborskega kluba in Atletske zveze Slovenije. Osebnih sponzorjev nimam in se ni nič spremenilo niti po osvojeni berlinski kolajni. Vprašanje je, če bi bilo kaj boljše, če bi uspeh ponovila v Berlinu.

Ko ste v začetku meseca na 800 m na DP v Mariboru prehiteli Jolando Čeplak, ste pokazali jezik. Zakaj?

Joj ta jezik, vsi me to sprašujete. Poglejte, tekma je bila zame zelo pomembna. Organiziral jo je moj klub, tekla sem v paradni Jolandini disciplini. Moj cilj je bila zmaga, mislila pa sem, da je Jolanda pripravljena vsaj za tek 2:03, kar pa ni bila. Ko sem pritekla v cilj, sem bila vesela in niti pod razno nisem dala jezika ven nalašč. Razmišljala sem že, da bi Jolandi napisala sporočilo in se ji opravičila, če misli, da sem ji storila kaj žalega, a tega še nisem storila. Je pa lep občutek Jolando premagati v njeni disciplini in tega ne bom pozabila nikoli.

V zadnjem času vas redno videvamo s skakalko v daljino Nino Kolarič. Je to vaša najboljša prijateljica?

Imava podoben urnik in razmišljanje. Na veliki tekmi je zelo pomembno, da si skupaj z nekom, ki misli podobno kot ti.

Dopinga v športu je zelo veliko in tako je tudi v atletiki. Kako gledate na grešnike?

Zelo sem kritična do grešnikov, ki si uničujejo zdravje. Po mojem bi jih morali kaznovati še bolj. Sprašujem se, če so tisti, ki se po kazni vrnejo na stezo, sploh sposobni teči čisti.

Vam je kdaj kdo že ponudil "prepovedane sadeže"?

Ni. Tudi, če bi mi jih, bi bil odgovor zelo odločen.