"Kaj, po prvem metu (dolg je bil 53,13 - op. p.) niste verjeli, da lahko vrže deset metrov več? Tako je v tem športu. Če met uspe, kopje nese zelo daleč, če ne, orodje hitro pade. In to je bila razlika med obema metoma. Pravi je uspel v pravem trenutku in ne glede na to, da je bil dva centimetra krajši od osebnega rekorda, je bil boljši. Vreči 63 metrov v Celju ali na svetovnem prvenstvu je očitna razlika," je pojasnjeval Andrej Hajnšek, ki je sicer zaposlen na Elektru Celje, kjer je referent in analitik za prodajo in nakup električne energije, podjetje pa mu gre pri atletskih poteh izjemno na roko.

"Rusinja Abakumova bo po mojem gladko svetovna prvakinja, v nevarnosti je celo svetovni rekord. Ob bok ji gre le še Špotakova, ki pa je malce poškodovana. Vse tri nemške metalke (Neriusova, Stahlova in Obergfollova - op. p.) pa se bodo borila za odličje. Če bo Martina ponovila met iz kvalifikacij, v kar trdno verjamem, bo imela šest poskusov," je nadaljeval Hajnšek, ki je preštel, da je Ratejeva doslej v karieri vrgla kopje petkrat prek 60 m.

Martina Ratej, ki je letos na sredozemskih igrah v Pescari osvojila bronasto kolajno, pred današnjim finalom napoveduje: "Pričakujem, da bom v finalu tekmovala lažje kot v kvalifikacijah, ko sem imela povsem mehke noge. Skušala se bom rezultatsko približati kvalifikacijskemu metu. Če mi to uspe, se lahko uvrstim tudi med najboljšo osmerico."

Glede na današnjo vremensko napoved kaže, da Ratejeva znova ne bo metala svojega kopja. "Martinino kopje je eno najboljših za mete, ko piha veter v hrbet. Ko piha v prsa, je treba zamenjati orodje, kot je to storila v drugem kvalifikacijskem metu," je pojasnil še ne 34-letni Hajnšek, ki si želi, da bi Ratejeva po letošnji izjemno uspešni sezoni končno dobila tudi državno službo.