Anekdot je bilo v dobri uri vožnje še nekaj. Na postaji v Spandauu nas je ogovorila prijazna upokojenka ter vprašala, če smo si v nedeljo ogledali finale teka na 100 m. "Smo. Zato smo tukaj, da poročamo," smo ji odgovorili. "Težko si predstavljate, kako mi je žal, da si tega dogodka nisem ogledala tudi sama. A sem ponosna, da se je zgodil v Berlinu," je nadaljevala. Tudi prigode drugih kolegov so podobne. Berlinčani, ki jih je v teh dneh sicer precej na dopustu, so izjemno ponosni na zgodovinski nedeljski tek.

Zanimivo je, da je s številkami devet, pet in osem, kolikor znaša nova rekordna znamka moškega teka na 100 m povezan še en izjemen atletski mejnik. Leta 1991 je na svetovnem prvenstvu v Tokiu Američan Mike Powell skočil v daljavo 8 m in 95 cm. Dosežek, ki se mu do danes še nihče ni preveč približal. V atletskem svetu pravijo, da bo tudi Boltov mejnik zelo dolgotrajen, če ga ne bo izboljšal on sam.

Na tiskovni konferenci je bil Bolt sprva precej navihan. "Asafa (Powell, tretji šprinter na svetu - op. p.) mi je rekel, da v Berlinu ne bom našel McDonaldsa, zato se ne bom mogel najesti piščančjih kroketov. Ko sem ga našel, sem se jih najedel, kar je bilo ključnega pomena," se je smejalo Usainu Boltu, v nadaljevanju pa je bil resnejši: "Ta sezona od štarta ni bila najboljša. S treningi sem začel precej pozno, ob nepravem času pa sem doživel še prometno nesrečo, ki me je za nekaj časa oddaljila od treninga. To je bil razlog, da v tej sezoni nisem imel najboljših časov, imel pa sem tudi precej smole z vremenom. V Berlinu je bilo drugače."

"Dobro sem štartal. Ko sem bil po 50 m v vodstvu, sem vedel, da me bo težko premagati, saj je bil na vrsti moj najboljši del. O svetovnem rekordu nisem nikoli razmišljal. Želel sem si predvsem zmage. Zanjo sem trdno garal. Fantje, ki me ogrožajo, so zelo hitri in dobri, zato moram ves čas trenirati na polno, če želim biti najboljši. Če se počutim legenda? Kje pa. Za to bom moral še leta in leta dosegati vrhunske rezultate. V dveh letih ne moreš postati legenda," je odgovarjal na novinarska vprašanja najhitrejši Zemljan, ki še vedno trdi, da se bo nekoč štoperica ustavila na devetih sekundah, štirih desetinkah in nekaj stotinkah. To je po njegovem mnenju mejnik za vse čase. Novinarji pa so ga opozorili, da sta Američana Carl Lewis in Maurice Greene osvojila po tri naslove svetovnega prvaka.

Sledi nastop na 200 m. Nov svetovni rekord, ki ima enoletno brado iz Pekinga (19,30)? "Dvomim, da lahko Usain izboljša rekord na 200 m. Zaradi poškodbe stopala po prometni nesreči je izpustil velik del treninga," je odgovoril Boltov trener Glen Mills.

Veliki poraženec Tyson Gay je tekel najhitreje v življenju in najhitreje v ameriški zgodovini (9,71). A poraz je sprejel zelo dobro, se priklonil novemu šampionu, ki mu je vzel krono. A ima nedvomno visoke apetite na 200 m, kjer bo prav gotovo zelo drago predal lovoriko iz Osake 2007.