Sicer bo na programu pet končnih odločitev, poleg meta kopja ob 18.05 še troskok za moške, ob 19.35 tek na 400 m za ženske, ob 19.50 tek na 3000 m zapreke za moške in ob 20.50 tek na 400 m ovire za moške.

Ratej (Šentjur) je v kvalifikacijah drugega SP s 63,42 m presegla kvalifikacijsko normo (62,00 m) in se s skupno tretjim izidom med vsemi tekmovalkami zanesljivo uvrstila v finale, obenem pa le za dva centimetra zgrešila svoj slovenski rekord (63,44 m), ki ga je dosegla 18. junija 2008 v Celju.

"Ta dosežek je zlata vreden. Na svojem tretjem velikem tekmovanju je brez težav prišla v finale in končno dokazala tudi psihično stabilnost. Vendar pa kvalifikacijski dosežek še ne pomeni, da bo razplet tak tudi v finalu. Tedaj bo to druga tekma in mnoge uveljavljene tekmice, ki so imele težave s prvim delom SP, bodo gotovo nastopile bolje. To pa seveda ne pomeni predaje, nasprotno, naša rekorderka bo dala ve od sebe, da bi uspešno nastopila tudi v finalu," je napovedal trener Ratejeva Andrej Hajnšek, Ratejeva pa je dodala: "Zelo sem vesela, da se mi je končno uspelo prebiti v finale velikega tekmovanja. V finalu bom lahko zato nastopila bolj sproščeno.

Pred Ratejevo sta bili v kvalifikacijah le Rusinja Marija Abakumova, druga na olimpijskih igrah v Pekingu, ki je z 68,92 dosegla najboljši izid sezone na svetu, in Nemka Linda Stahl (63,86 m), mesto za njo pa je bila branilka naslova in olimpijska zmagovalka iz Pekinga Barbora Špotakova iz Češke (63,27 m). V skupini B je bila najboljša Kubanka Olisdeilys Menendez, olimpijka zmagovalka iz Aten (2004) in nekdanja svetovna prvakinja (Edmonton 2001), ki je z 61,94 zaostala za kvalifikacijsko normo in dosegla skupno peti izid.

Finale ženskega teka na 1500 je na programu zadnji dan SP, v nedeljo, v torek pa se bo v finale uvrstilo po najboljših šest iz vsake od treh skupin ter še šest po času. "Načrtujem nastop v finalu ter se približati ali izboljšati državni rekord. Pomemben pa bo tudi prvi krog kvalifikacij in polfinale ter ustrezna izbira taktike. Na prizorišču SP v Berlinu sem dobro trenirala in tudi moje zdravstveno stanje je dobro," je povedala Romanova, ki se je med najboljše tekačice sveta na 1500 m uvrstila letos, najprej z bronom na dvoranskem evropskem prvenstvu marca letos v Torinu, nato pa je odlično nadaljevala tudi na prostem in nastopala na najmočnejših mitingih ter 10. julija na zlati ligi v Rimu s 4:02,13 izboljšala slovenski rekord Jolande Čeplak.