Usain Bolt je znova pokazal, da je nepremagljiv. Tekel je naravnost fantastično in kar za enajst stotink popravil svetovni rekord, ki ga je pred letom dni na današnji dan na olimpijskih igrah postavil v Pekingu. V zadnjih metrih je celo nekoliko upočasnil svoj korak.

Tyson Gay je prav tako tekel najbolje v karieri. Z izidom 9,71 je postavil tudi ameriški rekord. Asafa Powell je do bronaste kolajne pritekel z izidom 9,84.

Bolt, 1,93 m visoki in 86 kilogramov težki zvezdnik iz Trelawnyja, je ob 21.45 prikoval ogromno ljudi pred televizijke ekrane in prek 50.000 gledalcev na legendarnem Olimpijskem stadionu v nemški prestolnici, kjer je temnopolti Američan Jesse Owens s štirimi zlatimi odličji na OI leta 1936 preprečil nacistično slavje. Bolt je pet dni pred svojim triindvajsetim rojstnim dnevom kar za 11 stotink izboljšal najhitrejši čas doslej na 100 m. Gayju ni pomagal niti tretji najhitrejši čas v zgodovini, saj je Bolt po zanj dobrem startu le še pospeševal in krepko ugnal vse tekmece. Skupaj je peterica tekla pod 10 sekundami, poleg Powella še četrti Daniel Bailey iz Antigve in Barbude (9,93) in peti Richard Thompson iz Trinidada (9,93), točno na meji desetih sekund pa sta bila Britanec Dwain Chambers na šestem in Marc Burns iz Trinidada na sedmem mestu.

''Pred SP sem dejal, da se lahko vse zgodi. In se tudi je. Rekord je bila velika tarča, toda z 9,58 sekunde sem presrečen in zadovoljen s svojo predstavo. Po polfinalnem teku sem se zelo dobro počutil in nato v finalu opravil svoje delo. Moj načrt je, da bi bil lahko v prihodnje še hitrejši," je po zgodovinskem teku dejal Bolt. Manj navdušen je bil Gay: ''Vedel sem in to sem tudi rekel pred SP, da lahko Bolt teče tako hitro. Tako je 'vroč', da je mejnik postavil pravzaprav na drugo raven. Žal to meni ni uspelo, kljub temu pa menim, da bi to lahko nekoč vseeno storil. Danes sem dal vse od sebe in sem s svojim tekom zadovoljen.''

Bolt je zasenčil vse

Preostale tri končne odločitve dneva so bile v senci spektakularnega teka na 100 m. Britanka Jessica Ennis je bila prva v sedmeroboju z najboljšim izidom sezone na svetu (6731), v suvanju krogle je naslov ubranila Novozelandka Valerie Vili (20,44), Rusinja Olga Kaniskina pa v hitri hoji na 20 kilometrov.