Robert Kranjec je nadaljeval z zbiranjem uvrstitev med prvo deseterico, saj je bil v petek v Franciji deveti, včeraj pa se je kot prvi slovenski skakalec v letošnji poletni seriji zavihtel na tretjo stopničko, potem ko je bil po prvi seriji četrti. Jernej Damjan (18. in 19. mesto) je po uvrstitvah drugi skakalec slovenske reprezentance, vendar je bil včeraj veliki osmoljenec, saj je bil po prvi seriji celo na drugem mestu. Mitja Mežnar (27. in 23. mesto) in Primož Pikl (22. in 26. mesto) sta s stabilnimi skoki med stalnimi dobitniki točk. Moč slovenske reprezentance dokazuje tudi uvrstitev na visoko drugo mesto v pokalu narodov za Norveško.

"Skoki, ki jih kažejo fantje na tekmah, so presenečenje celo zame kot trenerja. Priznam, da sem na njih ponosen in po vseh stresih v minulih mesecih resnično uživam v njihovih predstavah. Najbolj sem zadovoljen, ker so njihovi skoki stabilni, torej brez nihanj, s čimer se brez težav uvrščajo med dobitnike točk. Kranjec je bil na vseh poletnih tekmah med najboljšimi desetimi celo z nekaj napakami, včeraj pa je dobro formo kronal s stopničkami. Največje presenečenje je Mitja Mežnar, ki je zelo napredoval. Škoda, da je Primož Pikl ostal brez točk v Pragelatu, potem ko je zmagal v kvalifikacijah, a je bil na naslednjih dveh tekmah zanesljivo med dobitniki točk. Škoda, da je Jernej Damjan po odličnem izhodišču v prvi seriji v Einsiedelnu v drugi naredil zelo veliko napako. Po sijajnem izhodišču si je zaslužil uvrstitev med prvih deset, ne glede na to, da mu v skokih manjka še nekaj stabilnosti," je nastope varovancev na uvodnem delu poletne VN ocenil selektor Matjaž Zupan, ki ima zelo dobro mnenje tudi o novam pravilu, kjer pri seštevku točk upoštevajo tudi višino naleta in moč vetra: "Če ne bi bilo novih pravil, v katerih upoštevajo moč vetra, Kranjec ne bi osvojil tretjega mesta, ampak bi ostalo brez stopničk. Včeraj tudi Romoeren ne bi zmagal, ampak bi slavil Japonec Ito. Z novimi pravili, ki bodo morda veljala tudi že v zimski sezoni, so izidi bolj pravični, saj pride do izraza resnično tehnična izvedba skoka, s korekcijskimi faktorji pa se izniči vpliv vetra. Vse še ni idealno, ker imajo predvsem na velikih napravah še premalo merilcev vetra. Tudi o tem, koliko točk je vredna sprememba višina naleta, še debatiramo, a Mednarodna smučarska zveza vselej prisluhne zahtevam trenerjev. Večina je novim pravilom zelo naklonjena."

Potem ko si je v Courcehevelu z zmago še tretje gorsko kolo priskakal Švicar Simon Ammann, je včeraj slavil svetovni rekorder iz Planice (239 m), Norvežan Bojern Einar Romoeren. Ammann je bil pred domačimi gledalci osmi, njegov prvi zasledovalec v skupnem seštevku poletne inačice svetovnega pokala, Poljak Adam Malysz, pa enajsti.

Naslednji dve tekmi poletne velike nagrade bosta v soboto in nedeljo v Zakopanah na Poljskem. Zupan se je odločil, da bo na Poljsko odpotovala ista četverica, ki je slovenske barve zastopala na uvodnih tekmah. "V Zakopane bodo šli isti fantje, nato pa bom za tekmi v Hakubi malo premešal ekipo," je dejal Zupan in dodal, da se bodo za mesto v ekipi A borili skakalci, ki bodo nastopili na tekmah celinskega pokala v Lillehammerju: "Na Norveško bodo odpotovali Matic Kramaršič, Rok Urbanc, Robi Hrgota, Jure Bogataj, Jurij Tepeš in Anže Damjan."