"Morda je izgledalo, kot bi želel vreči natanko toliko, a verjemite mi, da ni bilo tako. Tehnično je bil met zelo slab. A k sreči dovolj dober, da ni bilo potrebno trošiti dodatne energije," je nasmejan pozneje pripovedoval Primož Kozmus ter nadaljeval: "Nemška prestolnica? Berlin kot Berlin. Tu sem bil že večkrat. Vse je urejeno, z moje strani poteka vse brezhibno. Na olimpijskem štadionu sem tekmoval prvič in me je navdušil."

Dovolj o kvalifikacijah. Danes bo ob 18.05 finale meta kladiva, slovenski vrhunec 12. SP v atletiki. "Moč bo vreči zelo daleč. Izmetni krog je zelo hiter. Eden hitrejših, na katerih sem doslej tekmoval. Podobno kot v Osaki," pravi najboljši slovenski športnik. "Ne bi me presenetil državni rekord. Daljava 82,30 je sicer zelo dolga, a s tehnično dobro izvedbo, bi se dalo popraviti slovenski mejnik." Tekmeci? "Nič posebnega nisem videl v kvalifikacijah. Nihče ni pretirano presenetil. Ne pričakujem tako divjega finala kot v Osaki, saj ni veliko metalcev sposobnih vreči prek 80 m, medtem ko je na Japonskem ta znamka padala kot za stavo."

Po letošnjih dosežkih je favorit za naslov svetovnega prvaka le eden - Madžar Krisztian Pars, ki je letos dobil vseh 18 tekem. "Prišel sem po kolajno. Najraje bi odnesel zlato. Naredil bom vse, da to tudi dosežem," je odločen Kozmus. Ko smo ga prosili, naj nam v objektiv pokaže, katero mesto bo dosegel v finalu, je odločno pokazal enico. Navijačev bo dovolj, saj je iz okolice Brežic v Berlin prispelo dobrih 30 glasnih, žejnih in opaženih spodbujevalcev.