Oplotničan je svoje delo po neprespani noči opravil z odliko. Po 19,80 m dolgem poskusu je v drugi seriji z 20,22, najboljšim dosežkom sezone, razrešil vse dvome o uvrstitvi v finale. Tretji poskus je bil dolg 20,05, kvalifikacijska norma, ki jo je preseglo šest orjakov, pa je znašala 20,30. Slovenski rekorder (20,76) je dosegel osmo daljavo kvalifikacij, v katerih je bilo potrebno četrtič v zgodovini svetovnih prvenstev vreči kroglo več kot 20 m (z 20,10 se je kot zadnji v finale uvrstil Bošnjak Hamza Alić).

"Kaj šele bo, če se bo Jeti naspal in bo metal spočit," smo se spraševali v soboto popoldan pred velikim večernim finalom, pred katerim je imel Vodovnik med vsemi finalisti najslabši dosežek sezone in drugi najslabši osebni rekord. Zanimivo je, da Vodovnik v kvalifikacijah na velikih tekmovanjih pred Berlinom še nikoli ni sunil krogle 20 m. Predlani, ko je s šestim mestom na SP v Osaki dosegel uspeh kariere, je bil v kvalifikacijah enajsti z 19,97, v finalu pa je vrgel kar 20,67.

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki je imela svetovne atletske izkušnje že od predlani, ko je priletela v Osako, si popoldanskega spanca bržčas ni privoščila, pa čeprav je bila precej utrujena od obiska Sočija, kjer se je že četrtič letos sešla z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevim. Tokrat so najboljši svetovni atleti prišli pred njen prag berlinske rezidence, velika ljubiteljica športa pa si je v nadaljevanju večera ogledala tudi mete Miroslava Vodovnika. Prvo nemško damo je navdušil predvsem rojak Ralf Bartels, ki je z osebnim rekordom (21,37) osvojil tretje mesto in prvo kolajno nemške reprezentance.

Odgovora, kaj bi bilo, če bi se Jeti naspal, sicer nismo dobili, ker finalni adrenalin Vodovniku ni dopuščal spanca. Je pa Štajerec v finalu svoje delo znova opravil z odliko ter se z odličnim metom v tretji seriji 20,50 (v prvi 19,60, v drugi 19,50) uvrstil med najboljšo osmerico, ki si je priborila dodatne tri mete. Dosežka Oplotničan ni več izboljšal, prek 20 m pa je vrgel še v zadnji seriji (20,14).

"Po slabših prvih dveh poskusih sem v tretjo sunil na vso moč, saj nisem imel česa izgubiti. Dosegel sem tehnično skoraj brezhiben met. Zelo sem zadovoljen, da sem na največji tekmi do konca tekmoval z najboljšimi metalci na svetu. Če bi mi kdo kaj takšnega ponudil pred začetkom prvenstva, bi sprejel z odprtima rokama. Pokazal sem, da sva s trenerjem Marjanom Štimcem delala dobro in to je najpomembnejše," je bil navdušen Miroslav Vodovnik, ki ga do konca sezone čakata še dva nastopa, eden v bližnjem Zagrebu.

Finale je bil izjemen. Zanimivo je, da je potekal na isti dan leto dni po olimpijskih igrah, ko se je na Olimp povzpel sijajni Tomasz Majewski. Poljaku, ki bo ta mesec praznoval 28. rojstni dan, je kazalo odlično do pete serije, ko se je s sunkom 21,91 za štiri centimetre približal osebnemu rekordu. A odgovor Christiana Cantwella je bil premočan. Daljava 22,03 je pomenila, da je najboljša reprezentanca v zgodovini svetovnih prvenstev osvojila prvo zlato kolajno v Berlinu.