"Ne vem, kaj se je zgodilo. Od treme sem imela tako mehke noge, da sploh ne znam opisati. Prvi met je bil slab, izvedla pa sem ga s svojim kopjem (53,12 m - op. p.). Ker se je veter menjaval, sem se odločila, da v drugi seriji poskusim z bolj konjičastim orodjem. Obrestovalo se je," je vrelo od navdušenja iz Martine Ratej, ki je sicer na SP prispela z visokimi cilji, da bi se približala 61 m ter se uvrstila v finale. Da bo letelo tako daleč, ni razmišljala. Veselje s trenerjem Andrejem Hajnškom je bilo tako popolno.

"Čeprav prvi met ni letel daleč, sem bila optimistična. Predvsem zato, ker sem videla, da tudi nekaterim dobrim metalkam kopja ne nese daleč. Rekla sem si, da 58,59 m bom pa že vrgla. Ko pa je orodje kar letelo in letelo, je bilo veselje nepopisno. Ne znam ga opisati. Doživela sem najlepše trenutke v karieri," je opisovala nova slovenska atletska junakinja. Govora je bilo o športnih občutkih, saj sta sinova Marcel in Matic družini prinesla doslej že šest- in petletno srečo. "Prijela sem kopje številka 81. Morda zato, ker je to moja letnica rojstva. In neslo ga je zelo daleč," je še dodala Ratejeva.

Štajerka je dosegla tretjo daljavo kvalifikacij, potem ko so le štiri atletinje izpolnile kvalifikacijsko normo, vse iz skupine A, v kateri je včeraj metala tudi slovenska rekorderka. Daleč najdaljša je bila Rusinja Maria Abakumova (68,92), za nemško navdušenje je poskrbela Linda Stahl (63,86), olimpijska prvakinja in svetovna rekorderka (72,28) Čehinja Barbora Spotakova pa je vrgla 15 cm manj od Slovenke, ki v Berlinu nastopa na prvem članskem svetovnem prvenstvu, medtem ko si je izkušnje nabirala že pred tremi leti na evropskem prvenstvu v Göteborgu in lani na olimpijskih igrah v Pekingu.

Finale, v katerem bodo nastopile še Kubanka Olisdeils Menendez (61,94), Nemki Steffi Nerius (61,73) in Christina Obergfoll (60,74), Romunka Monica Stojan (60,29), Ukrajinka Vira Rebrik (59,70), Grkinja Savva Lika (59,84), Američanka Rachel Jurkovič (59,57) ter Romunka Maria Nicoleta Negoita (59,46) bo jutri ob 19.25.