Kaniskina je z 1:28,09 za skoraj minuto prehitela Irko Olive Loughnane (1:28,58), tretja pa je bila Kitajka Liu Hong (1:29,10).

To je bila prva od štirih končnih odločitev dneva, ko bodo podelili tudi odličja v suvanju krogle in sedmeroboju za atletinje ter v teku na 100 m za moške.

Kenijka dobila pritožbo

Kenijka Janeth Jepkosgei je na 12. svetovnem prvenstvu v atletiki v Berlinu dobila pritožbo in bo lahko nastopila v ponedeljek v polfinalu. Branilka naslova svetovne prvakinje je namreč v teku na 800 metrov zaradi oviranja izpadla že v prvem krogu kvalifikacij.

Šestindvajsetletna Jepkosgeijeva, srebrna na lanskih olimpijskih igrah v Pekingu, se je v zaključku teka v prvi skupini zapletla z 18-letno Južnoafričanko Caster Semanyao, lastnico letošnjega najboljšega izida na svetu, in padla ter končala na zadnjem mestu v skupini.

Najhitrejša v prvi od šestih skupin je bila prav Semanya (2:02,51), Jepkosgeijeva pa je končala krepko zadnja (2:12,81). V nadaljevanje so se uvrstile po prve tri iz vsake skupine in še šest najhitrejših po času.

Po uspešni pritožbi kenijske zveze je bila dodatno na listo polfinalistk dodana Jepkosgeijeva, zaradi tega pa nobena tekmovalka ni izgubila svojega mesta. Jepkosgeijeva, Semenya in Pamela Jelimo, olimpijska zmagovalka, so favoritinje za odličja v sredinem finalu.