Kozmus je že s prvim metom in s 77,55 metra presegel kvalifikacijsko normo (77,50 m), Vodovnik pa je dosegel svoj najboljši letošnji izid (20,22 m) in se z osmim izidom zanesljivo uvrstil v večerni finale, ki bo ob 20.15 ena od prvih treh končnih odločitev SP.

V kvalifikacijah troskoka je Snežana Rodič končala na 19. mestu (13,92 m), Marija Šestak pa na 25. (13,69 m); atletinji se s tem nista uvrstili v ponedeljkov finalni nastop. Škofjeločan Matic Osovnikar je bil v prvi skupini prvega kroga teka na 100 m peti (10,52), skupno pa na 51. mestu med 91 tekmovalci in se ni uvrstil v današnji četrtfinale (18.50).

Kozmus je kvalifikacijsko normo zmogel prvi med vsemi v prvi skupini ter se uvrstil v finale, ki bo v ponedeljek ob 18.05. Kozmus je z 80,34 m tretji po izidih sezone na svetu. Pred njim sta le Belorus Jurij Šajnov (80,72 m) in letos najboljši, Madžar Krisztian Pars (81,43), olimpijski podprvak, ki pa je imel kvalifikacije v drugi skupini.

"Malo na tesno je bilo," se je pošalil Kozmus, ki je predčasno zapustil tekmovališče, ter nadaljeval: "Tehnično je bil moj met dokaj slab, a vseeno dovolj za finale. Zadovoljen sem s pogoji, vzdušjem na stadionu, tudi krog za izmet je dober. V naši skupini je, dokler sem bil na stadionu, največ pokazal Poljak Szymon Ziolkowski, Jurij Šajnov pa je še mlad in očitno na tem SP ne bo nevaren. Tudi sam sem v preteklosti plačal davek mladostne neizkušenosti ... Danes me čaka še trening uteži, nato pa bom do finala prost." Kozmus je nastop Šajnova ocenil še pred koncem skupine A, potem pa je bilo jasno, da se Belorus ne bo prebil v finale, saj je bil pred nastopom druge skupine šele 12. (71,37 m).

"Boril sem se in sedaj sem zelo zadovoljen. Upam, da bom v finalu dosegel še kaj več. V prvem poskusu mi je krogla nekoliko spodrsnila s prstov, v drugem pa sem le malo zaostal za normo. Četudi v zadnji seriji nisem izboljšal svojega izida, pa je bil drugi poskus dovolj za finale. Po neprespani noči sem imel nato tudi dokaj naporne jutranje kvalifikacije, zato bom pred finalom, upam, lahko v hotelu tudi malo zaspal," je dejal Vodovnik, prvi slovenski predstavnik na olimpijskem stadionu v nemški prestolnici, ki se je drugič zapored na SP prebil v finale.

Kvalifikacijska norma v suvanju krogle je bila 20,30 m, vendar je bilo za uvrstitev med 12 najboljši potrebno orodje zalučati 20,10 m; Vodovnik je letos pred SP že dosegel 20,18 m in ima državni rekord pri 20,76 m, vendar doslej na velikih tekmovanjih, tudi ko je nastopal v finalih, v kvalifikacijah ni presegel 20 m, razen leta 2004 na olimpijskih igrah v Atenah (20,04 m).

Vodovnik, tekmovalec Almonta iz Slovenske Bistrice, je v prvi seriji kroglo sunil 19,80 m, v tej seriji pa je olimpijski prvak Tomasz Majewski z 21,19 m kot prvi krepko presegel normo in napovedal boj za zlato. Vodovnik je bil tedaj na robu finalistov, med boljše pa se je prebil po drugi seriji, ko je vrgel največ letos (20,22 m), v tretji, zadnji, pa je znova presegel 20 m (20,05 m).

Prek kvalifikacijske norme so vrgli Majewski, Belorusa Pavel Ližni (20,72 m), peti na OI v Pekingu, in Andrej Miknevič (20,65 m), bronast na OI Pekingu, Američana Christian Cantwell (20,63 m), olimpijski podprvak, in Adam Nelson (20,50 m), svetovni podprvak, ter evropski prvak Nemec Ralf Bartels (20,41 m), pred Vodovnikom pa je bil le še Američan Reese Hoffa (20,23 m), branilec naslova iz Osake.

V troskoku je bilo za finale najboljše dvanajsterice potrebno skočiti 14,13 m, kar je bilo precej manj od norme (14,45 m). Rodičeva, zaradi težav z zdravjem tri tedne ni trenirala, ima osebni rekord 14,18 m, osem centimetrov manj pa je najdlje skočila letos. "Tako blizu, pa tako daleč. Če bi bili z Marijo zdravi, bi bili gotovo v finalu. Toda glede na vse si nimam kaj očitati. Dala sem vse od sebe. V prvem skoku sem skušala priti do rezultata, kar mi je uspelo, žal pa potem dosežka nisem popravila. Naslednji teden bom za tri mesece odšla s hčerko Laro k možu Aleksandru, ki igra nogomet na Kitajskem, ter bom mogoče nastopila še na mitingu v Šanghaju," je povedala Rodičeva. Po prvi seriji je bila s 13,92 m osma in s tem še na mestih, ki so vodila v finale. V drugi seriji je prestopila in bila tedaj na 13. mestu izven finala. Tretji skok se Rodičevi ni posrečil ter je vknjižila drugo ničlo.

Šestakova je zaradi težav hrbtom, zaradi česar je razmišljala celo o operaciji, letos skočila največ 14,27 m. V prvih dveh serijah je imela neveljavne skoke in zato na voljo le še en poskus, v katerem je dosegla 13,69 m. Šestakova, po rodu iz Kragujevca, je sicer po poroki s slovenskim rekorderjem na 400 m Matijo Šestakom za Slovenijo izjemno nastopala in marca letos osvojila srebro na dvoranskem EP v Torinu, ko so se tudi začele bolečine v hrbtu, ki so ji povsem onemogočile normalen potek poletne sezone. "Že v prvi seriji sem želela skočiti največ, ker me na začetku hrbet najmanj boli. Žal pa mi danes ni šlo, čeprav sem se borila ... Prihodnjo dvoransko sezono bom izpustila, kar sem načrtovala tudi pred poškodbo, ki jo moram sedaj čim bolje pozdraviti. Na EP na prostem prihodnje leto pa želim osvojiti medaljo," je napovedala Šestakova.

V drugi krog teka na 100 m so se uvrstili prvi trije po mestih iz vsake od 12 skupin ter še štirje najhitrejši po času. Osovnikar bi moral teči dokaj skromnih 10,47, da bi se po mestih neposredno uvrstil v nadaljevanje. "Letos mi velike tekme očitno niso usojene. Že marca na dvoranskem SP v Torinu sem slabo startal, tokrat pa še slabše. Najraje bi zavil s steze, če bi bilo to mogoče. Po tako katastrofalnem začetku nisem mogel nič popraviti, saj sem bil s telesom povsem iz ravnotežja na meji padca. Toda prav neumno se mi zdi, da sem na tak način končal z nastopi na tem SP," je razočaran zmajeval glavo Osovnikar, ki je doslej v karieri največ pokazal prav na velikih tekmovanjih.

Slovenski rekord (10,13) je postavil na SP leta 2007 v Osaki, kjer je bil presenetljivo v finalu na sedmem mestu, letos pa je v regularnih razmerah najhitreje tekel 10,34; ob pomoči premočnega vetra (+3,2 m/s) pa je 25. julija v Wolfsbergu v Avstriji zmagal z 10,04 sekunde.

V prvi kvalifikacijski skupini je brez konkurence najboljši Jamajčan Michael Frater (10,30), ki ima osebni rekord 9,97 z lanskih olimpijskih iger v Pekingu. Frater je letos že tekel 10,02 in je na zmagovalni stopnički SP že stal; leta 2005 je bil srebrn v Helsinkih. Drugi v skupini je bil Portugalec Arnald Abrantes (10,41), tretji pa Japonec Šinaro Kimura (10,47).

Jamajčan Usain Bolt, svetovni rekorder in trikrat zlat na OI v Pekingu, je v osmi skupini brez težav zmagal in dosegel skupno tretji čas (10,20), njegov najhujši tekmec, Američan Tyson Gay, branilec naslova iz Osake, pa je bil najboljši v predzadnji, 11. skupini in najhitrejši tudi skupno (10,16).