Brežičan Kozmus, ki ima tretji izid sezone v metu kladiva, je prek zagrebškega letališča v nemško prestolnico prišel v sredo, 12. avgusta kot prvi izmed slovenskih tekmovalcev in je po programu v četrtek uspešno opravil dva treninga. "Zelo sem zadovoljen. Uspešno mi je šlo. Vesel sem, da je tako," je dejal Kozmus, ki si je po napornem dnevu, ko je treniral tudi z utežmi, privoščil dan počitka.

Zaradi priprav na SP osrednji olimpijski stadion ni bil na voljo za vadbo, zato so treningi potekali na bližnjem pomožnem stadionu, kjer se bodo ogrevali tudi pred nastopi. Oba sta prekrita z maso v modri barvi, ki zelo izstopa od prevladujoče oranžne barve atletskih stez. Nebeška modrina pa je zelo navdušila slovenski sprinerki Pio Tajnikar (100 m), ljubljansko študentko arhitekture, in mariborsko študentko komerciale Sabino Veit (200 m). "Modra barva mi je zelo všeč, to je samoumevno," je dejala Tajnikarjeva, Veitova pa dodala: "Modra barva je super, le sama steza je nekoliko mehkejša od drugih in zato počasnejša."

O barvi ni veliko razpredal Matic Osovnikar, škofjeloški finalist na prejšnjem SP v Osaki (2007), kjer je s sedmim mestom pripravil enega največjih presenečenj v sprintih na velikih tekmovanjih v zadnjih dveh desetletij, ko v finalih ni bilo belopoltih tekačev. Zanj bosta pesti stikala tudi njegova starša, ki sta že prišla v Berlin. "Steza je taka, kot pač je, in bo za vse enaka. Sam sem na modri stezi v Berlinu že tekmoval pred tremi leti na zlati ligi. Sicer pa sem dobro pripravljen in načrtujem državni rekord," je napovedal Osovnikar. Njegov trener Albert Šoba, ki skrbi tudi za Tajnikarjevo ter na SP tudi za Veitovo, je prav tako potrdil, da je Osovnikar v dobri formi, preden je tudi sam začel s treningom, najbolj intenzivnim med vsemi na stadionu, kjer je bilo prek 150 atletov in atletinj.

Nad njegovo vadbo je bil začuden tudi Uroš Žager, mož Brigite Langerholc; slednja je zaradi poroda, ki se vse bolj bliža, ostala doma. Pred nosečnostjo je izpolnila normo za nastop na tem SP, kot je dejala, pa ji veliko prostega časa po dolgih letih treningov in tekmovanj zelo prija. 'Štafetno palico' je v slovenski ekipi na srednjih progah prevzela Sonja Roman, ki je letos na zlati ligi v Rimu postavila slovenski rekord na 1500 m ter na tej razdalji marca na dvoranskem evropskem prvenstvu v Torinu s tretjim mestom osvojila svoje prvo odličje na velikih tekmovanjih.

Romanova je z Boštjanom Bučem, slovenskim rekorderjem na 3000 m zapreke, v parku Treptower tekla že v četrtek, takoj po prihodu glavnine reprezentance na SP, ter si z Nino Kolarič, slovensko rekorderko v skoku v daljino, v petkovem dopoldnevu privoščila malo daljši počitek. "S podzemno železnico sva se z Bučem odpeljala eno postajo od meta, kjer je reprezentančni hotel. Vadila sva po programu. Trenutno sem s svojim zdravjem in formo zelo zadovoljna," je povedala Romanova, Buč, ki načrtuje presenečenje in preboj v finale, pa je dejal, da je bil trening v parku, slednji je zelo lep, uspešen in obenem sproščujoč.

Troskokašici Marija Šestak, druga na letošnjem dvoranskem EP, in Snežana Rodič, peta na letošnjih sredozemskih igrah, sta imeli pred SP težave z zdravjem, zato na tem SP pričakujeta manj, kot bi v primeru, da bi jima med sezono šlo brez težav in po načrtih. "Da bi bilo tako z Marijinim hrbtom, kot je danes, tudi naprej," je iskal primeren les, da bi nanj potrkal, Matija Šestak, mož in trener Marije. Šestakova je imela nekaj težav z 'zategnjenimi meči', kar je pomagal preseči fizioterapevt slovenske ekipe Khalid Nasif. Rodičeva, ki je sedaj zdrava, je skupaj s Šestakovo po vadbi na pomožnem stadionu odšla še na tretji stadion, namenjen metalcem, kjer je tudi 'utežarna', kamor sta bili tekmovalki namenjeni. Na tem tretjem stadionu pa sta vadila slovenska rekorderja Miran Vodovnik (suvanje krogle) in Martina Ratej (kopje), ki glede na letošnje rezultate lahko pričakujeta nastop v finalu.

V domovini sta ostala le še Jure Rovan (skok s palico), v Berlin bo prišel 18. avgusta, in maratonec Roman Kejžar, ki bo na prizorišče SP prispel 20. avgusta.

Uradne startne liste bodo po dokončnih prijavah ekip znane šele v današnjih večernih urah. Že v soboto in nedeljo, v prvih dveh dnevih SP, pa čaka slovensko reprezentanco kopica pomembnih nastopov. V soboto je ena od treh končnih odločitev ob 20.15 suvanje krogle, Vodovnik pa bo kvalifikacije za ta finalni nastop opravljal že ob 10.05. Ob 11. uri se bodo začele kvalifikacije troskoka s Šestakovo in Rodičevo, ob 11.40 bo prvi krog teka na 100 m z Osovnikarjem, ki ga ob 18.50 čaka še verjetni nastop v četrtfinalu, ob 12. uri pa bo v kvalifikacijah meta kladiva nastopil še Kozmus. Polfinalni in finalni (21.35) nastop na 100 m bosta v nedeljo, ko bo ob 10.45 v kvalifikacijah meta kopja nastopila Ratejeva, ob 11. čaka prvi tek na 3000 m zapreke Buča, ob 11.55 pa Tajnikarjevo.