Novinarsko delo je potekalo v mešani coni, kjer so atleti po fenomenalnih dosežkih čakali, da so prišli na vrsto za dajanje izjav. Majhna Slovenija je bila prve tri dneve fenomen, o katerem je poročal ves svet. Prednjačil je Primož Kozmus, ki je v metu kladiva, v najbolj medijsko izpostavljeni disciplini zaradi japonskih apetitov ob Kojiju Murofušiju, osvojil srebrno kolajno. Kozmusu je ob bok z zgodovinsko uvrstitvijo v finale šprinta stal Matic Osovnikar, ki je bil edini belopolti šprinter v epskem dvoboju med Američanom Tysonom Gayem in Jamajčanom Asafo Powllom. Če dodamo še bleščeče uvrstitve Marije Šestak v troskoku, Miroslava Vodovnika v metu krogle in Brigite Langerholc na 800 m, postane jasno, da so spomini na deželo sušijev za slovensko atletiko zgodovinski. Najpomembnejše pred začetkom letošnjega prvenstva, ki se jutri začenja v Berlinu, je, da je generacija slovenskih atletov podobna kot na osaški pravljici. Vmes je minil še uspešen nastop na olimpijskih igrah in zlata kolajna Primoža Kozmusa, izjemno generacijo pa čaka nov zrelostni izpit. Po dosežkih v zadnjih mesecih sodeč, prvenstvo prihaja ob pravem času. Zato je osvojitev kolajne Kozmusa povsem realen cilj, še dve do tri uvrstitve v finale pa ne bi bilo nobeno presenečenje. Predvsem, če bi cilj dosegli Miroslav Vodovnik, Marija Šestak in Sonja Roman. Tudi slovenski zdravstveni karton ni najobetavnejši. Predvsem slabo se v poletni sezoni piše Mariji Šestak, ki se je kljub bolečinam v križu odločila, da bo vendarle tekmovala na največjem tekmovanju sezone. "Sem človek, ki se ne preda brez boja. Zato sem se odločila za nastop v Berlinu. Čudežev ne pričakujem, a se lahko uvrstim v finale, če v kvalifikacijah dosežem svoj najboljši letošnji rezultat," napoveduje Marija Šestak. "Živimo iz dneva v dan. Nemogoče je napovedati za par dni naprej. A dejstvo je, da je Marija dobro pripravljena in sposobna skokov prek 14,20, kar naj bi zadostovalo za finale. Zaradi bolečin v hrbtenici ima Marija precej težav z zaletom, saj se v tej sezoni dogaja, da odrine tudi do tri stopala prezgodaj," je dopolnil trener Matija Šestak.

"Sposobna sem se uvrstiti v finale. Tega teka si še najbolj želim, saj sem v tej sezoni večkrat dokazala, da sem lahko zelo hitra. Predvsem se bojim tekov prej, ko gre lahko za veliko taktiko, s katere se je treba prebiti naprej," je odločna Sonja Roman, ki je postala najboljša slovenska srednjeprogašica, hkrati pa tudi slovenska rekorderka na 1500 m. "Poznam lep občutek, kako je tekmovati v finalu svetovnega prvenstva. Naredil bom vse, da to občutim tudi letos," pravi Miroslav Vodovnik, ki bo šel jutri zjutraj med vsemi Slovenci tradicionalno prvi v areno krasnega berlinskega štadiona, morebitni finale pa ga čaka že v soboto zvečer.

"Rezultati v tej sezoni niso takšni, kot bi si želel. A vseeno lahko rečem, da sem odlično pripravljen. Pričakujem, da bom hiter, moj cilj pa je izboljšanje državnega rekorda," napoveduje Matic Osovnikar. Apetite z meti prek 60 m pa dviga tudi metalka kopja Martina Ratej. "Moj cilj je finale. Zato bom storila vse, kar je v moji moči," obljublja mamica dveh otrok.