Slovenci v konkurenci z domačini Poljaki, Francozi in Slovaki ne veljajo za favorite. Potem ko so se zbrali na pripravah, so ponavljali, da so se bolj kot na kvalifikacije osredotočili na septembrsko evropsko prvenstvo. Kljub temu reprezentanti na čelu s selektorjem Gregorjem Hribarjem pravijo, da bodo nabrušeni, kot se le da, pričakali prvo tekmo s Poljsko. Ta se bo začela danes ob 20. uri v Gdynii, gostitelji kvalifikacij pa bodo oslabljeni, kar bi bila lahko ena od prednosti Slovenije. "Nasprotnike bolj ali manj poznamo. Vem, da imajo Poljaki nekaj težav s poškodbami, v ekipo pa je vključenih tudi nekaj mlajših igralcev, s katerimi na Poljskem zelo dobro delajo," je povedal selektor Gregor Hribar, ki nima težav s poškodovanimi igralci. Nekaj zdravstvenih težav je imel Tine Urnaut. Dvajsetletni odbojkar je imel bolečine v hrbtu, vendar njegovi nastopi niso ogroženi. Bo eden največjih slovenskih adutov. Da ima selektor vanj veliko zaupanje, priča tudi podatek, da je kapetan moštva, čeprav je najmlajši član reprezentance. "Na kvalifikacije odhajamo z največjo možno motivacijo, naša želja je, da se prvič v zgodovini uvrstimo na svetovno prvenstvo, čeprav se zavedamo, da bo težko. Zagotovim lahko, da bomo dali vse od sebe in upam, da bomo že na prvi tekmi dobro igrali in morda celo presenetili Poljake," je dejal Tine Urnaut, ki ga po današnji tekmi s Poljsko čakata jutri in v nedeljo še preizkušnji proti Franciji in Slovaški.

Slovenci bodo do zgodovinskega uspeha skušali priti z najmočnejšo zasedbo, saj so v ekipi tudi starejši igralci, kot sta Jasmin Čuturič in Matija Pleško. Tudi če jim ne bo uspelo, v slovenskem taboru verjetno ne bodo povsem razočarani, saj bodo morali za preboj na svetovno prvenstvo premagati na papirju boljše tekmece (med slednje sodita vsaj Francija in Poljska). "Želimo si, da bi se vse do konca borili za nastop na svetovnem prvenstvu in upamo, da bodo odločale malenkosti, vsekakor pa bi bili veseli, če bi bila tudi sreča tokrat na naši strani. Zagotovo je želja preboj na svetovno prvenstvo, vendar to nikakor ne bo lahko.

Kako močne bodo nasprotne ekipe, bomo videli že prvi dan turnirja in takrat bo tudi že več znanega, kako visoko lahko sežemo," je svoje želje razkril Hribar.