Celo vzhičeni. Da je tudi v Sloveniji moč nekaj narediti, ne samo govoriti. Biatlonsko-tekaški center bo čez dober mesec zgrajen. V teh dneh okolica že dobiva novo sodobno preobleko. Slovenske biatlonske reprezentance že nekdaj dni lahko vadijo na novih asfaltiranih rolkarskih progah. Gradbinci hitijo z zadnjim urejanjem brežin in zatravitvijo. Le za dokončanje gradnje osrednjega objekta, kjer bo tudi nastanitveni del z 62 posteljami, restavracija ter vsa infrastruktura za velike tekme, potrebujejo še mesec dni.

Hkrati so zgradili tudi tribune z vso logistiko. V teh dneh dobijo nove biatlonske tarče. Vse bo pripravljeno za zasneževanje z akumulacijskim jezerom in sneg bodo lahko proizvajali pri minus 0,5 stopinj Celzija. Proge imajo tudi razsvetljavo z reflektorji za kratke zimske večere. Rudno polje ima novo čistilno napravo. Okolica domala že nekdanje vojašnice dobiva nova urejena parkirišča. Rudno polje je namreč tudi izhodišče za planince v triglavsko pogorje. "Do konca tega tedna naj bi bila okolica urejena, za objekt rabimo že mesec dni. Sredi septembra bomo pripravili uradno otvoritev z biatlonsko tekmo," je med pregledom prog za homologacijo FIS s Petrom Petričkom, nekdanjim prvim možem smučarskega teka v svetu, povedal Peter Zupan. Zagotovo eden najbolj zaslužnih mož, da je Slovenija dobila tako sodoben center. Gradnja naj bi stala 11 milijonov evrov in padlo je 400 smrek.

Prav biatlonski center je tisto, kar so biatlonci in tudi tekači čakali dolga leta, ko so hodili na trening v tujino. Kot bi tudi to motiviralo biatlonce in biatlonke. Mami Tadeja Brankovič-Likozar in Dijana Ravnikar že pridno vadita, predvsem moža pazita na hčerki Mašo in Mijo. "Tadeja sedaj celo mnogo bolje strelja kot prej," je dober vpliv na materinstvo na strelišču razkril trener Tomaš Kos. "Rolkarsko progo sem že krstila," je Tadeja Brankovič-Likozar pokazala na odrgnine z asfalta. Ker obe še dojita, intenzivnost počasi stopnjujejo, pravi češki strokovnjak, ki ima v polnem treningu še Andrejo Mali. Teja Gregorin, srebrna junakinja svetovnega prvenstva, mu je pred dvema mesecema iz otroškega vrtca "pobegnila" k moškemu trenerju Urošu Velepcu, ki ima na skrbi mnogo številčnejši moški del slovensko-hrvaške reprezentance.

"Slovenac" Jakov Fak seveda vadi s Klemnom Bauerjem, Petrom Doklom, Jožetom Mehletom, Vasjo Rupnikom. Včeraj dopoldne so gradbenikom še dali mir in odšli na trening s kolesi, popoldne pa na rolke. Zaradi lažje poškodbe ima nekaj dni prilagojen program le Janez Marič. "Klemen in Janez sta po pripravljenosti znova na vrhu, sledita Vaso in Jaka. Lepo delamo, sedaj bo tudi mnogo lažje. Teja? Če bi imel vse take, kot je Teja, bi bil trenerski posel zelo enostaven. Pridna, delovna, dojemljiva in daje prave povratne informacije," je na kratko povzel Uroš Velepec.