V njem želi poseči zelo visoko. Storil bo vse, da celo višje kot pred dvema letoma, ko je bil v Osaki svetovni podprvak, potem ko je zaostal le za olimpijskim dopinškim grešnikom Belorusom Ivanom Tihonom.

Edini met sezone prek 80 m ste dosegli ob pravem času. V začetku avgusta na državnem prvenstvu v Mariboru, generalki pred svetovnim prvenstvom. Priprave so bile torej odlične...

Vse kaže na to. V tej sezoni je bilo precej sprememb v pripravah na sezono. Ker je bila poolimpijska, sem se pripravljal nanjo nekoliko kasneje. Šele med sezono smo delali cikel bazičnih priprav za Berlin, kar je razlika od preteklosti, ko je bil bazični del za mano že konec maja ali začetek junija. Met prek 80 metrov na državnem prvenstvu mi pomeni zelo veliko, saj sem dobil potrebno samozavest, hkrati pa lahko upravičeno najboljše rezultate pričakujem na svetovnem prvenstvu. Zame se sezona nekako šele začenja, saj me po svetovnem prvenstvu čaka še nekaj pomembnih mitingov.

Kako je potekal sklepni del priprav v hrvaškem olimpijskem centru na Bjelolasici, kjer ste bili nekaj časa v medijski ilegali?

Vse je šlo po načrtu. Dobro sem delal, kar se je pokazalo na državnem prvenstvu. Kratek čas sem imel težavo s kolenom, a smo vse skupaj hitro rešili. Lahko rečem, da sem imel v sklepnem delu priprav manj težav s poškodbami kot v olimpijski sezoni, zato sem program realiziral zelo dobro. Pomembno je, da pred največjo tekmo ni razloga za kakršen koli pesimizem, zato sem še toliko bolj optimističen.

Morda veste, kolikokrat v karieri ste kladivo vrgli prek 80 m?

Ne.

Med sezono ste imeli veliko težav s poškodbami. Torej so preteklost?

Težave s hrbtom in kolenom so stalnica. Prihaja do bolečin, ki jih rešujemo sproti. Praviloma s počitkom, ki traja dan, največ dva. Bistveno je, da pri bolečinah ni potrebno zmanjševati programa. Za seboj imam odlično zdravniško ekipo, s katero sodelujem zelo dobro, saj nobene stvari ne prepuščamo naključju.

Boste kot olimpijski prvak v Berlinu čutili breme prvega favorita, ali žezlo prepuščate Madžaru Krisztianu Parsu, ki je v tej sezoni še nepremagan?

V vseh mednarodnih medijih za prvega favorita postavljajo Parsa. V tej sezoni je dosegel že 18 zmag ter ni doživel še nobenega poraza, kar ga uvršča na mesto prvega favorita. To mi na nek način ustreza. A sebe postavljam ob bok njemu. V Berlin se grem borit za zlato kolajno in naredil bom vse, da jo tudi osvojim.

Praviloma v kvalifikacijah velikih tekmovanj niste imeli težav, saj ste norme izpolnjevali v prvih poskusih in se zlahka uvrščali v finale najboljše dvanajsterice. Bo tako tudi letos?

Sem že stari maček meta kladiva, imam dovolj izkušenj, tako da ni razloga, da bi me grabila kakšna panika. V kvalifikacije grem vedno po izpolnitev norme in tako bo tudi letos. Treba se je skoncentrirati na met in ga oddelati, kot se spodobi. Zavedam se pomembnosti kvalifikacij, zato jih jemljem sila resno. Če bi se jih lotil z 'levo roko', bi lahko nastopile težave.

Je načrt za finale stopnjevanje daljav ali tekmecem vzeti dah že v prvih dveh metih?

Težko je govoriti o taktiki, dokler ne vidim štartne liste, na podlagi katere se odločim, kako bom tekmoval. Po kvalifikacijah bo žreb, na katerem me bo najbolj zanimalo, ali bom v finalu metal pred Parsom ali za njim. Če mečem pred Madžarom, se mi izplača tvegati nekoliko več, da mu naženem nekoliko straha v kosti. Če je to sploh možno, saj gre tudi pri njemu za zelo izkušenega tekmovalca. Sicer je praviloma taktika takšna, da bi bil prvi met dolg okrog 80 metrov, potem pa še pet metov na polno.

Ste pripravljeni za nov osebni in državni rekord (82,30 m)?

Na treningih pred velikimi tekmovanji nikoli ne mečem na polno. Če primerjam pripravljenost z lansko sezono, ko sem bil olimpijski prvak, lahko rečem, da sem pripravljen vsaj tako dobro. To pomeni, da bi lahko v normalnih vremenskih razmerah padel tudi državni rekord.

Ste v Berlinu že tekmovali?

Ne.

Ves čas govoriva o Parsu. Kdo pa bodo drugi vaši tekmeci za osvojitev kolajne?

Belorusi. V tej sezoni sem videl na delu dva. Tehnično sta dobra, vprašanje pa je, kaj so naredili v zadnjem mesecu. Za druge dvomim, da bi po prikazanem v sezoni lahko kdo izletel, saj daljave v metu kladiva prek 80 metrov ne moreš ponavljati kar vsak dan.

Imate morda kakšne podatke, kaj se dogaja z dopinškima grešnikoma iz Pekinga, Belorusoma Tihonom in Devjatovskim?

Nič ne vem in se s tem ne obremenjujem.