Policista, ki sta prišla na kraj dogodka, sta po besedah Gorška z akcijo začela, ne da bi zaščitila sebe, ampak da bi zaščitila ljudi, ki so se tedaj nahajali v neposredni bližini 69-letnega moškega. Ta je streljal na policista in ju ranil, nato pa umrl zaradi posledic policijskih strelov.

Direktor policije je tudi pojasnil, da so sicer policijska vozila opremljena z zaščitno opremo in ustreznim orožjem; tudi z neprebojnimi jopiči. Na vprašanje, ali bi uporaba električnega paralizatorja lahko preprečila smrt 69-letnika, pa je odvrnil, da je "po bitki veliko generalov". Poudaril je, da se mu zdi neprimerno v teh okoliščinah "ugotavljati, kaj bi bilo, če bi bilo".

Direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar pa je ob tem povedal, da bo generalnemu direktorju Goršku predlagal, naj za hrabrost nagradi vse policiste, ki so sodelovali v intervenciji. Goršek je že potrdil, da bo nagrado odobril.

Vrečar je tudi podrobneje opisal dogajanje v petkovem policijskem posredovanju. Operativno-komunikacijski center (OKC) Policijske uprave Ljubljana je bil ob 16.30 obveščen, da je na Korytkovi ulici prišlo do kršenja javnega reda in miru oz. do nasilja v družini.

Kot je povedal Vrečar, je operater na zvezah na intervencijo napotil štiri patrulje - tri iz centra mesta in patruljo vodnikov službenih psov. Opozoril jih je, naj pazijo na lastno varnost in jim določil mesto, kjer naj bi se dobili, da bi potem šli skupaj na intervencijo.

Policisti so ocenili, da gre za zelo nujno nalogo

Na kraj dogodka sta prvi prišli dve patrulji iz centra mesta, je dejal direktor PU Ljubljana. V času, ko so policisti imeli namen čakati še eno patruljo in vodnike službenih psov, pa je do njih prišel prijavitelj. Na podlagi okoliščin, ki jim jih je opisal, so policisti ocenili, da gre za zelo nujno nalogo, zato niso čakali preostalih patrulj, ampak sami (štirje) šli v intervencijo, je pojasnil.

Moškega so pozivali, naj dvigne roke in odloži orožje, a se ta ni odzval. V nekem trenutku je moški po besedah Vrečarja odprl ogenj proti dvema policistoma in ju zadel. Eden od policistov je, da bi zavaroval svoje življenje in življenja ostalih kolegov in ljudi v okolici, uporabil strelno orožje in moškega z več naboji zadel, zaradi česar je ta umrl, je povedal direktor ljubljanske PU.

Policista so odpeljali v ljubljanski Klinični center. Vodstvo policije je z njima v stiku, v tem času pa po besedah Vrečarja dobro okrevata in sta v domači oskrbi. Janko Goršek pa je ob tem opozoril predvsem na duševne težave, ki jih policistoma lahko povzroči takšen dogodek. Kot je pojasnil, pa jima nudijo tudi psihosocialno pomoč.

Goršek za obnovo celotne kvote policijskih neprebojnih jopičev

Vsaj do leta 2011 bomo poskušali obnoviti kompletno kvoto policijskih neprebojnih jopičev, je na današnji novinarski konferenci poudaril generalni direktor policije Janko Goršek. Kot je pojasnil, se strinja s predstavniki sindikatov, ki opozarjajo na neustrezno in zastarelo zaščitno opremo policistov.

Goršek je uvodoma pojasnil, da v sklopu zaščitne opreme policija kupuje predvsem neprebojne oblačila, kamor poleg neprebojnih jopičev, srajc in telovnikov, spadajo tudi neprebojne čelade, neprebojne zavese, ščitniki za različne dele telesa in zaščitne maske.

Še leta 2005 je bilo za nabavo celotne zaščitne opreme namenjenih 294.000 evrov, leto kasneje 313.000 evrov, leta 2007 pa 180.000 evrov. Lani je bilo temu segmentu namenjenih 869.000 evrov, letos pa milijon evrov sredstev. V okviru prvega rebalansa proračuna pa je bilo po besedah direktorja policije za to področje zagotovljenih še dodatnih 80.000 evrov.

Goršek: Pri popolnjevanju opreme se z največjimi težavami srečujemo pri zaščitnih jopičih

Goršek je povedal, da se pri popolnjevanju opreme z največjimi težavami srečujejo ravno pri zaščitnih jopičih, saj so nekateri že stari in jim je potekel garancijski rok. Ker se vse od leta 1993 to področje ni sistematično spremljalo, je imela policija leta 2006 kar 2200 jopičev, starih 10 ali več let, je povedal.

Kot je poudaril, je bilo letos že nabavljenih 355 neprebojnih jopičev, v teku pa je tudi postopek javnega naročila za nakup 200 neprebojnih srajc, 20 neprebojnih jopičev za potrebe specialne enote ter 500 neprebojnih jopičev za potrebe uniformirane policije. Delna dobava je predvidena do konca novembra, dokončna pa do konca januarja 2010, je povedal.

Z zamenjavo 500 neprebojnih jopičev na leto bi v prihodnjih štirih letih po njegovih besedah uspeli zamenjati neprebojne jopiče, ki so trenutno še v uporabi in so starejši od desetih let. Vendar pa bo policija skušala to obdobje skrajšati, je zatrdil Goršek.

Kot je dejal, bodo zagotovili, da bodo tudi policijske patrulje na splošnih policijskih postajah, ki opravljajo intervencije, opremljene s primernimi neprebojnimi jopiči. Ravno policisti na splošnih policijskih postajah imajo namreč tudi najstarejše jopiče, med katerimi so bili nekateri izdelani leta 1991.

Goršek je tudi poudaril, da se strinja z navedbami in opozorili policijskih sindikatov. Policijski sindikat Slovenije (PSS) in Sindikat policistov Slovenije (SPS) sta namreč v preteklih dneh opozorila na neustrezno in zastarelo zaščitno opremo. Predsednik PSS Branko Prah je med drugim zapisal, da v sindikatu od države pričakujejo, "da bo delo policista dobro vrednoteno ter da bodo policisti pri svojem delu ustrezno zavarovani". SPS pa je vlado opozoril, naj "ne igra ruske rulete z varnostjo policistov in državljanov".

Ferenc: V prvem polletju 2009 so policisti v 2391 primerih uporabili 4023 prisilnih sredstev

Robert Ferenc iz uprave uniformirane policije je v nadaljevanju predstavil statistične podatke uporabe prisilnih sredstev in napadov na policiste. V prvem polletju 2009 so policisti po njegovih besedah v 2391 primerih zoper 2542 oseb uporabili 4923 prisilnih sredstev. Število uporabljenih prisilnih sredstev se je v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšalo za približno 5 odstotkov, število primerov, ko so bila ta sredstva uporabljena, pa za devet odstotkov. Prav tako se je za 10,5 odstotka zmanjšalo število oseb, zoper katere so bila uporabljena.

Na drugi strani pa se je povečalo število kaznivih dejanj preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi in napadov na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti, je opozoril Ferenc. Policisti so v teh primerih največkrat uporabili sredstva za vklepanje in vezanje ter fizično silo. Strelnega orožja ali opozorilnega strela prvi polovici letošnjega leta policisti niso uporabili, je zatrdil.

Kršitelji pa so pri upiranju in pri napadih na policiste poleg različnih oblik fizične sile v določenih primerih uporabili tudi nož, steklenico, palico, dvakrat tudi strelno orožje in dvakrat drugo hladno orožje. V prvem polletju 2009 je bilo pri uporabi prisilnih sredstev poškodovanih 50 kršiteljev in 76 policistov, je povedal Ferenc.

Število napadov na policiste se je v primerjavi s prvim polletjem leta 2008, ko jih je bilo 109, v letošnjem prvem polletju povečalo na 18 kaznivih dejanj. Prav tako se je s 153 na 195 povečalo tudi število napadenih policistov, pri čemer Ferenc ocenjuje, da so napadi vse hujši.

Samo na območju PU Ljubljana pa je bilo v prvih šestih mesecih letošnjega leta napadenih 60 policistov, medtem, ko jih je bilo lani 30, je še dodal direktor PU Ljubljana Vrečar.