Zakaj se jamajški zvezdniki niso udeležili priprav, ni točno znano, so se pa pojavile glasne govorice o tem, da naj bi se bali dopinške kontrole. Jamajška zveza je namreč Mednarodni atletski organizaciji (IAAF) sporočila, da bo od 6. avgusta v pripravljalnem taboru zbrana vsa reprezentanca, IAAF pa naj bi prišel opravljat dopinško kontrolo. Le-ta je bila povsem nepopolna, zaradi česar so se Jamajčani, ki se jih je v preteklih tednih oplazil sicer neopravičen madež dopinga, odločili za najostrejši ukrep.

Iz izjave Howarda Arisa, predsednika jamajške atletske zveze, je razvidno, da je šlo za nesporazum s Paulom Doylom, menedžerjem vseh omenjenih atletov. „IAAF me je vprašal, kje in kdaj se bomo nahajali v pripravah na svetovno prvenstvo. Jasno sem jim napisal točno lokacijo in datum in o tem obvestil tudi Doyla. Dobil sem odgovor, da bodo šli njegovi atleti neposredno v Berlin, čeprav sem Doylu striktno napisal, da so priprave obvezne,“ je pojasnil Howard Aris.

Ta čas se še ne ve, če bo jamajška atletska zveza morda vendarle preklicala suspenz, a vse kaže, da bo njena zbirka kolajn v Berlinu precej manjša, kot bi bila, če bi se na štartu pojavili Asafa Powell, Shericika Williams, Shelly-Ann Fraser ter Briggite Foster-Hylton.

Zaenkrat pa še ni znano, kakšna bo usoda olimpijske zmagovalke na 400 m z ovirami Melaine Walker, ki se je jamajški reprezentanci v Nuerenbergu priključila šele  v nedeljo, 9. avgusta.