Brežičan bo v Nemčiji branil srebrno kolajno v metu kladiva z zadnjega svetovnega prvenstva v Osaki, hkrati pa bo mož odločitve, če se bo Slovenija vnovič z največjega tekmovanja vrnila s kolajno.

"Zadnji del priprav je bil zelo dober, zato grem na pot optimistično. Cilj je jasen že vse leto in od njega ne odstopam. To je osvojitev kolajne!" dviguje slovenske apetite olimpijski prvak v metu kladiva Primož Kozmus. Poleg Brežičana bodo veliki slovenski upi za visoke uvrstitve še Miroslav Vodovnik v metu krogle, poškodovana Marija Šestak v troskoku in Sonja Roman v teku na 1500 m.

"Veseli nas, da gremo proti največjemu športnemu dogodku leta optimistični. Prijavljen je kar 2101 atlet iz 202 držav, kar bo gotovo nov rekord po številu udeležencev, ki je doslej v lasti Seville iz leta 1999. Naši cilji so visoki in se glasijo: ena kolajna, še eden do dva finalna nastopa ter eden do dva polfinala," je visoke slovenske apetite predstavil Peter Kukovica, predsednik Atletske zveze Slovenije.

Vodja reprezentance bo Marjan Hudej, ki si vnovič želi čimbolj napornega urnika. "To bi pomenilo, da smo dobri. Spomnim se zadnjega svetovnega prvenstva v Osaki, ko sva s Primožem Kozmusom zaradi številnih obveznosti prišla v hotel šele ob pol enih zjutraj, da sva slovenski delegaciji pokazala srebrno kolajno. Veseli nas, da bo prvenstvo potekalo v Berlinu, kar naj bi pomenilo vrhunsko organiziranost, kot je v zadnjih letih že navada. Še bolj pa nas veseli, da imamo visoke, a realne želje," pravi Hudej.

Predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije bo imel v Berlinu vlogo tehničnega vodje. Velenjčan je včeraj na tiskovni konferenci dvakrat poskrbel za precej smeha. Prvi lapsus se mu je prikradel, ko je dejal, da ima pravico nastopa v Berlinu sicer 14 Slovencev, a je Brigita Langerholc žal noseča. Hitro se je popravil ter pojasnil, da finalistka Osake 2007 žal ostaja doma. Drugi lapsus je bil lepši, ko je dejal, da skakalec ob palici Jure Rovan konstantno skače čez šest metrov. Če bi to držalo, bi imela Slovenija v Berlinu gotovo eno kolajno več. Resnica pa je, da Rovan konstantno skače prek petih metrov in pol, kar pomeni, da lahko v Nemčiji pade tudi nov državni rekord (561 cm). "Najbolj nas veselijo dobri rezultati na državnem prvenstvu. Le-ti so pokazali, da je večina atletov pravilno tempirala pripravljenost, ki naj bi bila najboljša na vrhuncu sezone. To pa je odlika, ki so jo slovenski atleti v zadnjih letih že večkrat pokazali in se zato z največjih tekmovanj vračali s kolajnami okrog vratu," je dopolnil Martin Steiner.