Velenjčani meljejo tekmece z rudarskim pristopom: visok ritem, agresivna igra in kolektivni duh. Koper je primer, kako z nakupom dveh nekdanjih zvezdnikov - veteranov (Pavlin, Karič) prideš od moštva, ki je lani skoraj izpadlo v drugo ligo (rešitev je bilo pet enajstmetrovk v zadnjih dveh tekmah), do favorita za vrh lestvice. Kanarčki zmagujejo na individualno kakovost posameznikov, saj je na primorskem derbiju v Novi Gorici Pavlin zmagoviti gol dosegel s strelom neposredno iz kota.

Pravo kalvarijo doživljajo klubi iz Ljubljanske kotline: Olimpija, Interblock in Domžale. Šefi v novem prvoligašu Olimpiji so se osmešili z zamenjavo trenerja Braneta Oblaka že po štirih krogih, kar spada med največje slovenske napake leta. Za Izeta Rastoderja, glavnega pokrovitelja kluba, so trenerji očitno tako hitro pokvarljivo blago kot banane. Odstavitev najboljšega slovenskega nogometaša zadnjih 50 let spominja na poteze neučakanih klubskih šefov, ki so značilne za Balkan in vzhodno Evropo. Za slab štart Olimpije je krivo klubsko vodstvo na čelu s predsednikom Francijem Zavrlom (Oblak trdi, da ga je srečal le enkrat na prijateljski tekmi v Avstriji, kjer so Ljubljančani z 2:1 premagali Sparto iz Prage, tekmeca Mariborčanov v kvalifikacijah za evropsko ligo), glavnim pokroviteljem Rastoderjem, direktorjem Alešem Remihom (trenutno v medijski ilegali), športnim direktorjem kluba Simonom Sešlarjem (Oblak z njim skoraj ni komuniciral), ker so predolgo časa zavlačevali z izbiro trenerskega štaba in izvedli napačno selekcijo igralcev. Oblak je dobesedno padel v že oblikovan strokovni štab, ki je bil sestavljen iz celjske naveze, glavni trener Stojanovič, pomočnik Hadžič, direktor Sešlar, a je razpadal že pred prvim treningom, ker jim je Stojanovič s Katancem ušel v ZAE. Glavni financer je zraven dodal še svojega zaupnika Jedinka Perico, ki je bil vrhunski igralec, kot trener pa je pred desetletjem pokazal precej manj premetenosti.

Člansko moštvo je v dveh mesecih štirikrat menjalo šefa vadbe na treningih. Priprave je začel Darko Škerlj, nadaljeval Hadžič in dokončal Oblak, katerega je zdaj kot vršilec dolžnosti spet zamenjal Hadžič. Vse to so poteze, ki nakazujejo, da bo nova Olimpija, tako kot je prišla nazaj na sceno, z nje tudi znova mrknila. Olimpija za reševanje kaosa potrebuje prekaljenega strokovnjaka z avtoriteto tipa Miloš Šoškić (slovenski Ferguson), ki zna selekcionirati igralce, vzpostaviti red in svetovati mlademu trenerju.

V Interblocku ne bodo odstavili trenerja Igorja Benedejčiča, ker je direktor Nenad Protega razglasil, da so za neuspehe krivi vsi. S kolektivno odgovornostjo je prikril svoje napake, zraven pa suspendiral vse pogodbene roke, ker sta odslej edino merilo le odnos in rezultat. Podobne napake, kot jih počne mentor v Interblocku, dela tudi njegov učenec Dejan Djuranovič v Domžalah. Dvakratni slovenski prvaki tonejo na dno slovenske scene, ker so razprodali vso klubsko srebrnino (najboljše igralce).