Tudi na francoskem Touru skupinsko fotografijo najboljše trojice vidimo zgolj v Parizu. Zmagovalni oder je polno zaseden običajno le na enodnevnih dirkah. Izmed slovenskih kolesarjev te običaje najbolje pozna Borut Božič: 28 zmag na dirkah UCI in 15 dni v majici vodilnega na dirkah je njegova zadnja bilanca.

"Da ljudje pomnijo le zmagovalce, tudi po moje drži," je po vrnitvi z dirke Po Poljski, zanj najuspešnejše doslej, zatrdil Idrijec. "Redkokdaj se mi je primerilo, da bi kdo omenil kaj drugega. Izjema je morda le Belgija. Tam se te navijači spominjajo tudi po petem ali šestem mestu. Res pa je tudi, da razen na dirki Po Sloveniji nisem zasledil običaja, da bi na oder povabili tudi za drugo in tretje mesto, čeprav je med kolesarji vseeno cenjeno." Zmaga v dresu nizozemskih počitnikarjev v prvi etapi dirke Po Poljski je bila njegova največja doslej. Bila je kot darilo za 29. rojstni dan, ki ga je praznoval v soboto. Z zmago v Varšavi je Božo, kot ga kličejo v kolesarskih krogih, tudi vstopil na "Marszalekovo" lestvico dvanajstih najboljših slovenskih kolesarjev vseh časov.

Sam zmag ne šteje. Ve pa, da je bila tam nekje v letu 2004 na Jadranski magistrali-Istrski pomladi prva. Vsaj za en dan je bil zvezda v desetih državah. Letošnji zmagi Po Belgiji, kategorije UCI extra, in ena Po Poljski, iz niza Pro Toura, sta tudi na vrhu najbolj cenjenih zmag slovenskih kolesarjev. Božiču enakovredna je zmaga Mateja Mugerlija leta 2006 na etapi dirke Po Kataloniji.

Tudi po dnevih nošenja majice vodilnega na etapnih dirkah, običajno je to rumena, mu v Sloveniji ni para. Le Jani Brajkovič, ki je dva dni nosil zlato na španski Vuelti, in Tadej Valjavec z rumeno na dirki Po Švici sta seveda požela več slave. Idrijec je v majici vodilnega preživel že 15 dni, na desetih dirkah v šestih državah. "Nošenje majice vodilnega je res poseben dogodek. Ima zares svoj čar, kar dvigne te. Drugi dan dirke Po Poljski se kar nisem pustil prepričati, da mi ni treba tako aktivno sodelovati pri lovu za ubežniki. Opozorila, da sem preveč 'na vetru', nisem vzel zares. Šele naslednji dan, ko sem imel že nekaj zdravstvenih težav, sem videl, kako lepše je sredi skupine," je Božič smeje opisal zadnjo nošenje rumene majice.

Da odžirati slavo velikim ni niti malo lahko, Božič dobro ve. "Zavist je bilo prva dva dni na Poljskem še posebej čutiti. To opažam že celotno sezono. Posebno od belgijsko-nizozemskih ekip Pro Toura z našega območja: Silence-Lotto, Quick.step, Rabobank. Do nas ni nobene solidarnost, kot jo poznajo med sabo. Sami se moramo boriti proti vsem. A počasi bo tudi to mimo. Sedaj vsaj že na koncu etape čestitajo in izrazijo spoštovanje," je opisal zakulisje. Njegova ekipa Vacansoleil je na lestvicah druga najboljša ekipa izven Pro Toura, on pa najboljši kolesar te ekipe: "Ko prideš nekam kot tujec, moraš biti za razred boljši, da si pridobiš zaupanje. Kar nekaj časa je trajalo, da so 'pobje' videli, da sem sposoben in sami pridejo do spoznanja, da lahko skupaj več dosežemo. Čudovit je občutek, ko cela ekipa želi pomagati, da zmagamo."

Ker gre Božičeva kariera malih korakov še vedno navzgor, bo zelo zanimivo spremljati letošnjo špansko Vuelto. Zanj bo to sploh prva velika tritedenska etapna dirka. V enem od intervjujev v tujih medijih je že pred leti pripomnil, da so njegove sanje zmaga na eni etapi dirke Giro d'Italia: "Na Vuelti bom prvič dobil priložnost, da bom vozil tritedensko dirko. Rad bi dosegel lep rezultat. Seveda pa bi rad enkrat vozil tudi na Touru."

Božič je tudi eden najzaslužnejših, da bo Slovenija na svetovnem prvenstvu v Mendrisiu vozila s šestimi kolesarji. Z devetimi bo sodelovalo deset reprezentanc iz Pro Toura. Izven te kvote sta tudi velesili Francija in Nizozemska, kjer v teh dneh njihova selektorja Laurent Jalabert in Leon Van Vliet že jokata, kako slabo je to za njihovo kolesarstvo: "Francozi so sami krivi. Imajo cel kup ekip Pro Toura, mnogo dirk in drugih možnosti za dokazovanje. Če bi Slovenci imeli vsaj delček teh možnosti, dam roko v ogenj, da bi na velikih dirkah dosegli takšno raven, kot jo imajo tudi oni."