Poleg Kozmusa so v ekipi, ki je dosegla norme Mednarodne atletske zveze (IAAF) A ali B, še Matic Osovnikar (100 metrov), Roman Kejžar (maraton), Boštjan Buč (3000 m zapreke), Miran Vodovnik (krogla), Jurij Rovan (palica), Sabina Veit (200 metrov), Sonja Roman (1500 metrov), Marija Šestak (troskok), Nina Kolarič (daljina), Martina Ratej (kopje), Pia Tajnikar (100 m) in Snežana Rodič (troskok).

"Na 12. SP, kjer bo nastopilo rekordnih 2101 atletov in atletinj iz 202 držav, želimo osvojiti eno kolajno, ter doseči po eno do dve uvrstitvi v finale in polfinale. Za zlato kolajno bo AZS namenila 10.000 evrov, 8000 za srebro, 6000 za bron, pol maj od omenjenih zneskov pa bo namenjeno za trenerje. Pomemben bo tudi kongres IAAF, kjer bo slovenske 'barve' zastopal Gabrijel Ambrožič," je napovedal predsednik AZS Peter Kukovica. "V Berlin gremo sproščeno in z velikimi željami, cilje pa želimo celo preseči in se vrniti v domovino uspešno kot na vseh velikih tekmovanjih v zadnjih letih. Izjemno dobro smo nastopili na SP pred dvema letoma v Osaki, podobno pa nadaljevali na OI v Pekingu, zato veliko želimo tudi v nemški prestolnici," je dodal vodja ekipe Marjan Hudej.

"Veseli me forma, ki jo je večina prikazala na DP v Mariboru, ker so dokazali, da so dobro načrtovali formo in zato lahko v Berlinu načrtujejo ponovitve svojih izidov sezone, osebnih ali državnih rekordov. Žal je bilo nekaj poškodb, ki so vplivale na tekmovalno sezono posameznikov. Kozmus upravičeno načrtuje kolajno, barva pa bo odvisna od dnevne forme. Vodovnik lahko ob ponovitvi dosežkov sezone računa na finale. Buč lahko izjemno preseneti, lahko pa tudi izjemno razočara. Upam, da bo končno tudi on finalist na velikem tekmovanju. Osovnikar načrtuje državni rekord, v zelo zgoščeni konkurenci pa je uvrstitev težko napovedati. Žal je Šestakovo spremljala poškodba hrbta, vendar ima še vedno lepe možnosti za finale. Romanova lahko ob ponovitvi državnega rekorda računa na finale, prav tako pa tudi Ratejeva, ki je v zadnjem obdobju v zelo stabilni formi. Veitova po vseh zapletih v sezoni v zadnjem času dviga formo. Rovan je stalno skakal prek 5,50 m in je bil blizu državnega rekorda, kar bi pomenilo visoko uvrstitev na SP. Žal ima neprijetno poškodbo gležnja Kolaričeva, Rodičeva pa se po izboljšanju njenega zdravja ponovno vrača," je menil predsednik strokovnega sveta Martin Steiner.

Nekaj naših reprezentantov, tudi Šestakova, srebrna z letošnjega dvoranskega EP v Torinu, ima težave s poškodbo, zato bosta na SP odpotovala dva zdravnika, Jure Šorli in Rastko Stok, fizioterapevt pa bosta Khalid Nasif in Marjan Ogorevc.