Mešana štafeta je v ekshibicijski tekmi pred finalnim delom za skoraj dve sekundi izboljšala doslej najboljši izid na svetu 1:40,01, ki so ga leta 2006 postavili Japonci. Disciplina 4x50 metrov sicer ni uradna disciplina poletnih največjih tekmovanj, zato ne vodijo uradnega svetovnega rekorda, je pa slovenska četverica Robi Žbogar, Damir Dugonjič, Jernej Godec in Peter Mankoč popravila najboljši izid vseh časov na svetovnih lestvicah. »Ekshibicijske tekme in napadi na posebne dosežke so mi celo bolj všeč kot uradna tekmovanja. Ni tekmecev, sam si na progi in tekmuješ le z uro. Ta disciplina ni taka, da je ne bi nihče plaval. Dokazali smo, da imamo trenutno obetavno generacijo šprinterjev na 50-metrskih razdaljah,« je nastop pokomentiral Jernej Godec.

Vrhunec dneva je bila moška tekma na 50 prsno, kjer so pričakovali dvoboj finalista SP v Rimu Emila Tahiroviča iz Triglava in Ravenčana Damirja Dugonjiča, ki je letos izpadel iz slovenske reprezentance v tej disciplini, žal pa je manjkal slovenski rekorder Koprčan Matjaž Markič (27,10). Za dodatno napetost je Dugonjič poskrbel v štafeti, kjer je razdaljo zmogel v 26,70 sekunde. Na koncu se je prepričljive zmage vendarle veselil Tahirovič. »Damir je povsem preklopil na 100-metrsko razdaljo in 50-metrske ne zna pravilno zvrteti. Kot finalist SP sem sicer pričakoval zmago, ko pa sem videl, kaj je naredil v štafeti, sem vedel, da tekma ne bo lahka, a je zmaga potem slajša,« je pokomentiral Emil Tahirovič.

Moški nastop sta zasenčili mladinki Tina Meža in Tjaša Vozel. Meža z novim državnim rekordom 32,10 in tudi Ilirijanka Vozlova z dosežkom 32,27 sta bili hitrejši od v letos na MEP v Pragi postavljenega rekorda Vozlove (32,45). »Tina je odlična tekmica in vesela sem, da se moram tudi doma boriti ob vsakem nastopu. Rekord je zdaj njen, a na eni od prihodnjih tekem ji ga bom spet vzela,« je po nastopu tekmico pohvalila Tjaša Vozel, medtem ko se je Velenjčanka pripravljala za nov nastop. Po tretjem mestu na 200 mešano pa je Tina Meža dodala: »Fino je, da imamo doma močne tekme. Rekorda nisem pričakovala, saj nisem vedela, da sem še tako dobro pripravljena. Tjaša mi lahko vzame rekord, potem pa bom naredila vse, da ji ga vzamem nazaj, pa tudi lastnega bom v bodoče seveda skušala izboljšati.«

V ženski konkurenci na 100 prosto je slavila nadarjena velenjska reprezentantka Nina Drolc. Za presenečenje je poskrbela kadetinja Mojca Sagmeister, ki je z 58,56 dosegla nov kadetski rekord, v absolutni konkurenci pa bi zasedla drugo mesto, a se v jutranjih kvalifikacijah ni prebila do finala. Reprezentantka domačega kluba Anja Klinar je bila najhitrejša na 200 mešano. Nina Cesar je prepričljivo dobila dvoboj z Ravenčanko Tjašo Oder na 800 prosto. Na 200 hrbtno je edina tuja zmaga pripadla Madžarki Adeli Kiss, slovenska prvakinja pa je postala Gabriela Golob iz ravenskega Fužinarja.