Mešana štafeta je v ekshibicijski tekmi pred finalnim delom drugega dne za skoraj dve sekundi izboljšala doslej najboljši izid na svetu - 1:40,01, ki so ga leta 2006 postavili Japonci. Disciplina 4 x 50 metrov sicer ni uradna disciplina poletnih največjih tekmovanj, zato se ne vodi uraden svetovni rekord, je pa slovenska četverica Robi Žbogar, Damir Dugonjič, Jernej Godec in Peter Mankoč popravila najboljši izid vseh časov na svetovnih lestvicah. "Po eni strani so mi te ekshibicijske tekme in napadi na posebne dosežke celo bolj všeč kot uradna tekmovanja. Ni tekmecev, sam si na progi in tekmuješ le s časom. Druga stvar pa je ta svetovni rekord oziroma najboljši izid na svetovnih lestvicah, ki smo si ga želeli in ga dosegli. Nikakor ta disciplina ni taka, da je ne bi nihče plaval, tudi sami pa smo dokazali, da imamo trenutno obetavno generacijo sprinterjev na 50-metrskih razdaljah," pa je nastop pokomentiral Godec.

Vrhunec dneva je bila moška tekma na 50 prsno, kjer se je pričakoval dvoboj finalista SP v Rimu Emila Tahiroviča iz Triglava in Ravenčana Damirja Dugonjiča, ki je letos izpadel iz slovenske reprezentance v tej disciplini, žal pa je manjkal slovenski rekorder Koprčan Matjaž Markič (27,10). Za dodatno napetost je Dugonjič poskrbel v štafeti, kjer je razdaljo zmogel v 26,70 sekunde in dokazal, da je še kako nevaren. Na koncu pa se je prepričljive zmage vendarle veselil Tahirovič. "Damir je nekako povsem preklopil na 100-metrsko razdaljo in 50-metrske kar nekako ne zna pravilno 'zvrteti'. Sam sem kot finalist SP sicer pričakoval zmago, ko pa sem videl, kaj je naredil v štafeti, sem vedel, da tekma ne bo lahka, a je zmaga potem še toliko slajša," je pokomentiral Triglavan. Tudi Dugonjič pa je priznal, da je želel več od dosežka 27,68: "Posebej po nastopu v štafeti. A je bilo jasno, da je Emil zelo hiter in seveda je bil na tej tekmi v vlogi favorita."

Moški nastop sta zasenčili mladinki Tina Meža in Tjaša Vozel. Meža z novim državnim rekordom 32,10 in tudi Ilirijanka Vozlova z dosežkom 32,27, sta bili hitrejši od v letos na MEP v Pragi postavljenega rekorda Vozlove (32,45). "Tina je odlična tekmica in vesela sem, da se moram tudi doma boriti ob vsakem nastopu. Rekord je zdaj njen, a na eni od prihodnjih tekem ji ga bom spet vzela," je po nastopu tekmico pohvalila Vozlova, medtem ko se je Velenjčanka pripravljala za nov nastop. Po tretjem mestu na 200 mešano pa je Meža dodala: "Fino je, da imamo doma močne tekme. Danes rekorda nisem pričakovala, saj nisem vedela, da sem še tako dobro pripravljena. Z rekordom pa tako. Tjaša mi ga lahko vzame, potem bom naredila vse, da ji ga vzamem nazaj, pa tudi lastnega bom v bodoče seveda skušala izboljšati." Tina Meža je ob tem razkrila, da si želi decembra priložnost, da se prvič v karieri preizkusi tudi na EP v članski konkurenci.

Pri moških je Ilirijan Peter Mankoč po pričakovanju zmagal na 100 m prosto, Radovljičan Robi Žbogar je na 200 hrbtno ob zmagi z 2:02,66 za več kot pol sekunde izboljšal tudi osebni rekord, Aleks Koštomaj se je veselil zmage na 200 mešano, na 800 prosto pa je Radovljičan Luka Turk še enkrat dokazal, da nima prave konkurence.

V ženski konkurenci je na 100 prosto zmagala nadarjena velenjska reprezentantka Nina Drolc, za presenečenje pa je poskrbela kadetinja Mojca Sagmeister, ki je z 58,56 dosegla nov kadetski rekord, v absolutni konkurenci pa bi zasedla drugo mesto, a se v jutranjih kvalifikacijah ni prebila do finala. Reprezentantka domačega kluba Anja Klinar je bila najhitrejša na 200 mešano, Nini Cesar pa je v dvoboju z Ravenčanko Tjašo Oder prepričljivo dobila reprezentančni dvoboj na 800 prosto. Na 200 hrbtno je edina tuja zmaga pripadla Madžarki Adeli Kiss, slovenska prvakinja pa je postala Gabriela Golob iz ravenskega Fužinarja.

Prav ob koncu dneva je sledil še en štafetni nastop ljubljanske Ilirije na 4 x 100 m prosto. Ilirijani so že v četrtek dosegli nov klubski slovenski rekord, a so bili zaradi prehitrega starta diskvalificirani, v petek pa so si Jernej Godec, Aleks Koštomaj, Miha Gržina in Peter Mankoč v ekshibicijskem nastopu s 3:24,71 vendarle priplavali tudi rekord. Stari rekord Ilirije je znašal 3:25,21.