Slovenija ima pravico nastopa s štirimi tekmovalci, med njimi je tudi Jernej Damjan, ki se je po lanski sezoni odločil, da se loči od reprezentance in nadaljuje po zasebni poti z osebnim trenerjem Fincem Arrijem Pekko Nikkolo.

Kako so potekale priprave v zasebni režiji?

Po lanski sezoni sem imel le 14 dni počitnic. S treningi za izboljšanje telesne moči sem začel takoj, ko sem se vrnil s Tajske, torej okrog 10. aprila. Začel sem delati vaje za tiste stvari, za katere sem menil, da mi manjkajo. V Sloveniji mi pomaga Bine Norčič. Prve skoke sem opravil v Beljaku in Kranju, nekatere zaradi pridobivanja občutkov kar v trenirki, ker je tekmovalni kombinezon zaradi upora lahko zelo velika potuha. Maja sem devet dni preživel na treningu v Kuopiu na Finskem, kjer je doma Nikkola, s katerim sva bila tedaj prvič skupaj v novi sezoni, medtem ko sva pred tem sodelovala po telefonu in elektronski pošti. Takrat sem dobil stoodstotno potrditev, da nisem naredil napačne poteze, ker sem se odločil za samostojno pot. Arri je človek, ki me na skakalnici tako dobro pozna, da mi vselej pove točno tisto, kar mi manjka v skoku, ki sem ga opravil. Po vrnitvi s Finske je bilo 14 dni namenjenih kondiciji in skokom v Kranju, privoščil pa sem si tudi teden dni počitnic na jadrnici. Minuli teden sem bil štiri dni na pripravah v Oberstdrofu z Norčičem, ki je bil tam na treningu z reprezentanco Turčije.

Kakšna je razlika med pripravami lani z reprezentanco in letos v zasebni režiji?

Velike razlike ni. Vključil sem le nekaj novih vaj. Že lani sem imel pri Zupanu veliko svobode, vendar je bilo vseeno nekaj nadzora. Letos sem sproščen, delam tisto, kar mi ustreza. Sem že toliko zrel in odrasel, da potrebujem le še nekoga na skakalnici, ki mi pove, kaj moram dejansko popraviti. Najbolj sovražim, da bi mi kdo vseskozi stal za hrbtom in mi skakal po glavi.

Ali ste prešteli število opravljenih skokov?

Med 150 in 170. Naredil sem jih toliko, kot je zapisano v načrtih. Koliko so jih naredili ostali, sploh ne vem.

V minulih poletnih sezonah ste imeli veliko težav s kolenom, zato ste morali izpuščati tekme in treninge.

Trkam v les, kjerkoli je mogoče. Zaenkrat ni težav, zelo pazim na koleno, zato ne pretiravam z obremenitvijo. Včasih se pojavijo bolečine, a to je nekaj povsem normalnega. Tega se ne bom nikoli znebil.

Samostojna pot je tudi velik finančni zalogaj, saj morate sami skrbeti za priprave in plačevati trenerja.

Krpam iz dneva v dna. Z zbiranjem denarja se ukvarjamo vsak dan. Vse je odvisno od poletnih tekem za veliko nagrado. Če bom poleti dokazal, da sem spet sposoben doseči vidnejšo uvrstitev in bodo s tem potencialni sponzorji videli, da se splača vlagati vame, bo precej lažje. Pravzaprav je poletna sezona zame velik test.

Torej še nimate dovolj denarja za pokritje sezone.

Zase imam dovolj denarja, da si financiram tudi zimsko sezono, kar tudi ni posebej velik strošek. A najpomembneje je, da dobim dovolj evrov, s katerimi bom lahko plačal Nikkolo.

Kakšni so vaši cilji v poletni sezoni?

O njih sploh nočem govoriti. Včasih, ko sem bil še z reprezentanco, sem skakal odlično, ko pa smo prišli na tekmo, s skoki s treningov nisem prišel med prvih dvajset. Kar se mene tiče, je nemogoče napovedovati rezultat.

Kdo vam bo mahal s trenerske tribune. Glavni trener reprezentance Matjaž Zupan, ali vaš osebni Nikkola?

Z zastavico, da se spustim v smučino, mi bo mahal Zupan. Meni je vseeno, kdo mi maha, ker gre za skupno dobro. Nikkola me bo treniral. Sem poln energije, glava je čista, morda je bil le teden dni dopusta malo premalo, ker je bilo pred tem tri mesece garanja.

Ali imate konkurenčno opremo?

Minuli teden sem dobil dres po mojem okusu od proizvajalca iz Nemčije. Smuči so preverjene iz Elana. Na začetku sezone sem zamenjal čevlje, ki so bolj stabilni na naletu, medtem ko v zraku ne občutim posebej velike razlike. V novih čevljih sem se dobro počutil že ob prvem skoku. Pravilo je naslednje: če se ob preizkušanju nove opreme dobro počutiš ob prvem skoku, jo zamenjaj.

Mesto v reprezentanci ste si morali izboriti na interni kvalifikacijski tekmi. Ali je bilo kaj pritiska, potem ko so bili trije sedeži v kombiju že zapolnjeni, za preostalo prosto pa štirje kandidati?

Moj prvotni načrt je bil, da bi šel z reprezentanco na trening v Wislo na Poljskem, kjer bi selektor določil reprezentanco. Žal Nikkola ni mogel priti na Poljsko, Norčič ni imel časa, pa tudi finančno bi bilo vse skupaj veliko hujši zalogaj, kot je bil trening v Oberstdorfu, kjer so vadili tudi Turki z Norčičem in sem imel veliko manj stroškov. Zupan je pokazal izjemno razumevanje in je za četrto mesto naredil pregledno tekmo doma v Kranju. Pomembno je, da sem bil na interni izbirni tekmi veliko boljši in ne le za pol metra preskočil prvega zasledovalca. Meni je bilo celo všeč, da je bilo nekaj tekmovalnega pritiska, ker bom s tem lažje začel prvo tekmo v poletni seriji. Obenem sem vesel suverene interne zmage, ker sem v preteklosti pogorel prav na kvalifikacijskih tekmah, ko so izbirali reprezentanco za tekme celinskega pokala. Vedno sem imel večje težave s takšnimi tekmami, kot nato s pravo tekmo v mednarodni areni.

Torej je sodelovanje z vodstvom reprezentance dobro.

S fanti se dobro razumem že od prej. Všeč mi je, ker mi gresta Petek in Zupan na roke ter mi ne nagajata. Upoštevata moje želje, kar se je pokazalo ob internih kvalifikacijah.