''Letos spomladi sem ji obljubil, da bom to storil, če se bo kdaj spustila pod mejo 2:21. To je storila prav na svetovnem prvenstvu v Rimu in čeprav se ona še ne zaveda, kaj ji je uspelo, si bom jaz njen rezultat zapomnil za celo življenje,'' je dejal njen oče Dragan.

Zgodba o vzponu Nadje Higl spominja na pravljico o Pepelki. Mlada plavalka je v Rimu šokirala svetovno plavalno srenjo, potem ko je povsem nepričakovano zmagala v disciplini 200 metrov prsno. Pred prvenstvom malo znana plavalka, ki je nase prvič resneje opozorila na nedavno končani univrezijadi v Beogradu, kjer je osvojila dve srebrni medalji, izhaja iz revne družine iz Pančeva. Kraj približno 30 kilometrov severovzhodno od Beograda sploh ne premore olimpijskega bazena, zato je Higlova večino kariere trenirala zgolj v 25-metrskem bazenu. Šele v zadnjem letu je njena družina zbrala dovolj denarja, da se je plavalka vsak dan vozila v Beograd in tam trenirala v olimpijskem, 50-metrskem bazenu. Njen trener je zaradi finančnih ovir kar brat Sebastijan, prav tako bivši plavalec.

Uspeh mlade Higlove je v Pančevu sprožil pravo športno evforijo. Pred mestno hišo je 22-letno plavlko pozdravilo več kot 20.000 meščanov, občina pa je takoj po osvojitvi medalje sklenila, da bo družini podarila dvosobno stanovanje.