"SP je pomembno predvsem zaradi plavalcev in ne toliko zaradi nas funkcionarjev, kar nekateri hitro radi pozabijo. Zelo sem vesel, da smo imeli tako številčno ekipo, nedvomno pa je bil naš vrhunec nekajminutni evropski rekord Matjaža Markiča," je prvi besedo dobil predsednik Plavalne zveze Slovenije Darjan Petrič. Slednji je na koncu vsem plavalcem in mami Jerneja Godca, ki je prišla v imenu svojega sina, v zahvalo izročil cvetlico, ter nazdravil. Zadovoljen je bil tudi selektor Roni Pikec, ki je bil tokrat prvič v novi vlogi: "Res sem bil prvič selektor, a že dva olimpijska ciklusa sem tako ali drugače zraven. Dosegli smo nekaj izrednih, nekaj dobrih in nekaj malo slabših rezultatov." Prvi mož stroke je v šali razkril tudi načrt, kako do zlate kolajne na največjih tekmovanjih: "Po opravljeni analizi finala na 50 prsno smo videli, da je bil po prvih 25 metrih najhitrejši Emil Tahirovič, v drugih 25 metrih pa Matjaž Markič. Če ju damo skupaj, imamo svetovni rekord in zlato kolajno."

Edina slovenska finalista sta bila razumljivo zadovoljna. "Po naslovu evropskega prvaka je šesto mesto na svetu moj največji uspeh kariere. Sezona sprva ni šla po pričakovanjih, a trije državni rekordi in en evropski so res fenomalni uspeh," je dejal Matjaž Markič, njegov dober prijatelj Emil Tahirovič pa: "Iz dneva v dan se počutim močnejšega. Po premoru bomo postavili nove cilje, ki bodo zagotovo višji kot dosedanji."

Z doseženim je bil zadovoljen tudi Peter Mankoč, za katerega je to bilo prvo veliko tekmovanje, odkar se je pridružil treningom ADN Swim Project, pod okriljem katerega vadi tudi Milorad Čavić: "Celotna naša ekipa je dobro plavala. Razumljivo je najbolj izstopal Čavić, a tudi Korotiškin ni plaval slabo, saj le za malo zgrešil finale in pristal na devetem mestu." Pred zasluženim dopustom je nekaj misli strnila Sara Isakovič: "Po vsem, kar se mi je letos dogodilo, sem zadovoljna. Ponavadi je potrebno v letu po OI za zlato kolajno plavati sekundo počasneje, a Pellegrinijeva je kar za dve sekundi izboljšala dosežek iz Pekinga."

Večino najboljših slovenskih plavalcev konec tedna čaka še državno prvenstvo, na katerem bo nastopilo okoli 300 plavalcev. Letos bo zasedba tujcev nekoliko okrnjena, bo pa zato več pozornosti namenjeno domačim junakom in junakinjam.