»Priprave potekajo skoraj povsem po planu. Imamo le nekaj malega težav s poškodbami. Damir Šabec mora počivati štirinajst dni zaradi vnetja, Alen Pajenk pa zaradi poškodbe kolena še ne trenira s polno paro. Nekoliko pogrešamo večjo dvorano. V dvorani Lukna v Mariboru so menjali parket, zato smo morali trenirati v centru Draš. Tekme se igrajo v večji dvorani in komaj čakamo, da bomo šli v takšno in da se bomo prilagodili na to velikost,« se je glasilo poročilo trenutnega stanja iz ust selektorja Gregorja Hribarja.


Izkušeni strokovnjak bo formo svojih izbrancev lahko preveril v petek, soboto in nedeljo. Do takrat naj bi bil parket v dvorani Lukna nared, slovenski reprezentanti pa ga bodo preizkusili skupaj z romunskimi. »Sedaj še ne vemo, če bodo tekme z Romuni 'normalne', ali bo šlo bolj za trening. V vsakem primeru bomo trikrat igrali ali trenirali skupaj. Romuni so tekmec po meri. Igrajo moderno in hitro odbojko. Dobro igrajo v obrambi. Ker še nismo stoodstotno pripravljeni, nam bo tekmec zelo ustrezal,« je razložil Hribar.


Prva pomembna naloga bo Slovence čakala v Gdansku na Poljskem. V konkurenci Poljske, Francije in Slovaške slovenska vrsta ne bo favorit, a bo skušala presenetiti ter se uvrstiti na SP. »Po rangu smo tretja do četrta reprezentanca. Smo za Poljaki in Francozi, Slovakom pa smo enakovredni. A razlike so majhne. To nam daje možnost tudi proti tekmecem, ki so na papirju boljši. Sicer smo dali malo več poudarka nastopu na EP. A to ne pomeni, da se bomo na kvalifikacijah uigravali. Daleč od tega. Skušali bomo zasesti prvo ali drugo mesto,« je dejal Hribar, ki bo na septembrskem EP upal na prvo zmago Slovenije na prvenstvih Stare celine in uvrstitev v drugi krog tekmovanja. To bo skušal, podobno kot košarkarska reprezentanca na EP na Poljskem, doseči z vsemi zvezdniki na krovu.